[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Un enemic del Poble - Viquipèdia

Un enemic del Poble

De Viquipèdia

Portada del primer número de la publicació
Portada del primer número de la publicació

Un enemic del Poble, subtitulada Fulla de subversió espiritual, fou una revista que Joan Salvat-Papasseit va començar a publicar quan entrà a treballar a les Galeries Laietanes, el març del 1917 i que continuà fins el número 18, el maig del 1919[1].

El nom reivindicava l'obra teatral d'Ibsen -un al·legat a favor de l'individu en front la majoria. Entre els seus col·laboradors habituals hi hagué Emili Aroles, Josep M. de Sucre, Joaquim Torres-Garcia, Dídac Ruiz, Àngel Samblancat, Alfons Maseras, Joaquim Folguera, Ramon Gómez de la Serna, J. Millàs Raurell, Josep Maria López-Picó o Valentín de Pedro. En les il·lustracions hi col·laboraren artistes com Rafael Barradas, Pablo Gargallo o Celso Lagar.

La revista va ser capdavantera d'un pensament regenerador i social, seguint l'estela de l'anarquisme salvatià (un anarquisme de referents literaris com els de Nietzsche, però també amb citacions de Gorki i de Kropotkin lligat amb un cert tarannà cristià i, en el fons, participant del regeneracionisme de l'època.

En la publicació hi aparegueren els escrits teòrics de Salvat-Papasseit (com és ara el nietzschià Sóc jo que parlo als joves), així com els primers poemes avantguardistes (Columna vertebral: sageta de foc i 54045).

[edita] Referències

  1. L'arxiu d'Un enemic del Poble es troba digitalitzat i disponible en línia.
Vegeu fonts documentals en català sobre Un enemic del Poble a Viquitexts.