[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Triskell - Viquipèdia

Triskell

De Viquipèdia

Triskel de tres cames present a la bandera de l'Illa de Man.
Triskel de tres cames present a la bandera de l'Illa de Man.

Triskell és el nom d'un símbol celta. Prové del bretó (tri=tres askell=ales) i es representa com a tres espirals en moviment. Els seus braços poden girar cap a l'esquerra o cap a la dreta.

Se li donen diverses interpretacions i se li atribueixen poders contra les bruixes, el mal d'ull... a l'època dels celtes era un símbol molt important, ja que portar-lo volia dir que els déus anaven amb tu. A més, estava destinat únicament als druides i druidesses.

Una de les més acceptades, és aquella segons la qual és un símbol que representa el sol i les seves tres fases: nit, matí i capvespre.

Degut a la importància del número tres en la cultura celta, (les coses es preguntaven tres cops, les deesses venien de tres en tres...), també hi han diverses representacions que parteixen d'aquest número. Es creu que també podria simbolitzar les tres forces primàries de la creació, o les tres corrents de vida que sorgeixen de l'oceà primordial.

  1. Segons la primera, seria la triple manifestació de l'energia divina: Força, Saviduria, Amor; relacionades amb les tres classes socials dels antics celtes: Guerrers, Druides, Productors.
  2. També pot representar a les 3 manifestacions de l'existència: Ceugant, Gwynwidd i Abred.
  3. En l'interior de l'anomenat Abred (món terrenal), es pot relacionar amb l'Aigua, el Cel i la Terra, que amb el seu moviment es reuneixen tots amb el 4 element, el foc, representat pel cercle que els envolta.
  4. Pot representar el pas del temps: Passat, Present i Futur, reunits al gran cercle denominat el Gran i etern cicle o Continu Infinit Present, on els tres móns són contemporanis i existeixen al mateix temps tot i que en diferents dimensions.
  5. Representa també les tres fases corporals dels humans; Infància, maduresa i Vellesa o les triples manifestacions interiors: Emoció, Sentiment i Pensament o Esperit.
  6. També significa la triple representació de la deessa Brigid.
  7. Representa la Trinitat femenina de la Guerra: Macha, Morrigan, Boadb; i la masculina: Ogma, Lugh, Dagda
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Triskell