[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Treris - Viquipèdia

Treris

De Viquipèdia

Els treris (llatí treres, grec Τρῆρες), foren un poble esmentat per Estrabó que els considerava cimmeris o emparentats amb els cimmeris, i (en algunes cites) tracis. Estrabó diu que els treris foren un dels grups que van participar amb els cimmeris dirigits per Ligdamis a la conquesta temporal del Àsia Menor, i que van estar a Paflagònia i Frígia i van participar a la conquesta de Sardes (Calistenes diu que Sardes fou conquerida varies vegades, primer pels cimmeris, després pels treres i Licis, i després per Cir de Pèrsia), però que foren derrotats a Cilícia. Es suposa que els treris van derrotar als magnets, habitants de la regió de Magnèsia del Meandre. Els treris tenien com a cap a Cobus, i foren expulsats d'Àsia Menor per Madis, rei dels escites.

Tucidides diu que el regne del odrisis governat per Sitalces tenia com a veïns als tribalis, i mes enllà als treris i als tilatais, que ocupaven les terres entre les muntanyes Scombrusi el riu Osquios, però no queda clar si es refereix als dos pobles o nomes als Tilatais. Estrabó diu que eren tracis i que posseïen una part de la Tròade des temps de Príam. Plini els fa veïns dels macedonis junta amb els dardanis i els pieris però no explica per on tocaven amb Macedònia. Esteve esmenta un districte de Tràcia de nom Treros, on vivien els treris.

De tot això es pensa que els treris originals eren cimmeris i que van arribar a Tràcia i després van envair des allí l'Àsia Menor i un grup es devia quedar a Tràcia, mentre un altra grup es va establir a Troas.