[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Trípoli (Líbia) - Viquipèdia

Trípoli (Líbia)

De Viquipèdia

Trípoli (Líbia)
Trípoli
Localització
Trípoli (Líbia)
Trípoli
Trípoli
Localització de Trípoli a Líbia
Superfície 3000 km²
Altitud 81 m
Població (2004)
  • Densitat
1.682.000 hab.
560.666,67 hab/km²
Coordenades 32° 54′ 8″ N 13° 11′ 9″ ECoordenades: 32° 54′ 8″ N 13° 11′ 9″ E
Zona horària +2

Trípoli (en àrab: طرابلس Ṭarābulus - també طرابلس الغرب Ṭarā-bu-lus al-Gharb[1] en libi vernacular: Ṭrābləs) és la capital del país, de la sha'biyah de Trípoli i la ciutat més gran de Líbia. La població és de 1.682.000 habitants (2004).

Tripoli (Photo: Patrick-André Perron) [1]
Tripoli (Photo: Patrick-André Perron) [1]

La ciutat està situada al nord-oest del país al final del desert i al centre d'un oasi, en un punt de terra rocosa que es projecta al Mar Mediterrani formant una badia. Trípoli fou fundada al segle VII aC pels fenicis, que l'anomenaven Oea.[2]

Trípoli és el principal port marítim on s'efectuen les tres quartes parts del comerç exterior. És el major centre industrial (alimentàries, tèxtils, de la pell, del tabac, artesanes i turístiques) i comercial de Líbia. És també la seu del govern i de la universitat d'Alfateh, fundada el 1973. En vista de la llarga història de la ciutat, molts indrets de Trípoli tenen un gran interès arqueològic. El clima és típicament mediterrani: estius calents i secs, hiverns frescos, i algunes modestes precipitacions.

Consta de dos nuclis diferents: l'antic barri àrab, de carrerons estrets, basars pintorescs i animats, i la zona nova, d'aire europeu, construïda durant l'ocupació italiana.

La ciutat va patir un bombardeig nord-americà el 1986, en represàlia del presumpte suport de Líbia al terrorisme. Les sancions de les Nacions Unides contra Líbia han estat aixecades el 2003, el que deixa preveure un augment del trànsit al port de Trípoli i un efecte positiu sobre l'economia de la ciutat.

[edita] Referències

  1. Significat Tripoli Occidental per distingir-la de Trípoli (Líban)
  2. Hopkins, Daniel J (1997). Merriam-Webster's Geographical Dictionary (Index), Merriam-Webster. ISBN 0-8777-9546-0. 


Àfrica Aquest article sobre l'Àfrica és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.