[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tower Bridge - Viquipèdia

Tower Bridge

De Viquipèdia

Coordenades: 51° 30′ 20″ N 0° 04′ 32″ O

El Pont de la Torre al crepuscleSequència que mostra l'obertura del pont
El Pont de la Torre al crepuscle
Sequència que mostra l'obertura del pont

El Tower Bridge o Pont de la Torre és un pont de Londres, Anglaterra, sobre el riu Tàmesi. És a prop de la Torre de Londres, que li dóna nom. De vegades s'anomena Pont de Londres de manera incorrecta, ja que en realitat és el següent pont aigües amunt.

[edita] Disseny

A la segona meitat del segle dinou, el desenvolupament comercial de l'East End de Londres va dur a la necessitat de construir un nou pas per sota del London Bridge. De tota manera, un pont tradicional no serviria i tallaria l'accés a la "Piscina de Londres", entre el Pont de Londres i la Torre de Londres. S'havia obert un túnel sota el Tàmesis el 1870, el Tower Subway, però només hi podien passar vianants.

Un Comité Especial Pont o Pas Soterrat es va formar el 1876 per a trobar una solució al problema del pas del riu. Es va fer un concurs públic i es van presentar uns 50 dissenys. De tota manera, va existir controvèrsia a l'evaluació dels dissenys i no va ser fins al 1884 que un disseny enviat per Horace Jones, l'Arquitecte de la Ciutat, es va aprovar finalment.

El disseny de Jones era un pont bàscula d'uns 244 m de llarg amb dues torres, cadascuna de 65 m d'alçada. La llum central de 61 m entre les torres està dividida en dues fulles, que es poden aixecar fins a un angle de 86º (gairabé vertical) per a permetre el trànsit fluvial. Tot i que cada fulla pesa unes 1,000 tones, estan contapesades per a minimitzar la força i el temps necessari per a aixecar-les, i es poden aixecar en un minut. El mecanisme hidràulic original estava alimentat per aigua a pressió. Avui en dia el mecanisme és elèctric.

[edita] Construcció

El pont des de dins
El pont des de dins

La construcció del pont va començar el 1886 i es van invertir 8 anys, amb 5 grans constructores i 432 treballadors. Es van usar aproximadament 11,000 tones d'acer (que eren l'estructura de torres i vies). Tot es va revestir amb granit de Cornualles and i pedra de Portland, per a protegir l'estructura i millorar l'aspecte.

Jones va morir el 1887, i el seu enginyer en cap, Sir John Wolfe-Barry, va continuar el projecte. Wolfe-Barry va substituir el disseny original d'estil mediaval de Jones amb una ornamentació victoriana (estil neogòtic) que fa del pont una atracció.

El pont es va obrir el 1894.

[edita] El Tower Bridge avui

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Tower Bridge

El pas de vianants a gran alçada no era molt usat i es va tancar el 1910, però ara s'ha obert. Les torres i les voreres contenen una exposició de la història del pont, incloent les màquines de vapor originals que havien mogut el pont.

Les fulles del pont s'obren unes 500 vegades a l'any.

El pont està sobre el Tower Subway, la primera línia de metro (ferrocarril soterrat) del món (1870).