[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Torpedo 1936 - Viquipèdia

Torpedo 1936

De Viquipèdia

Torpedo, o Torpedo 1936, és una sèrie de còmics escrita per Enrique Sánchez Abulí i dibuixada per Jordi Bernet, on es narren les aventures del antagonista Luca Torelli, un despietat assassí a sou, i el seu ajudant, Rascal, dins el context violent de la cultura del crim organitzat de la Nova York dels anys de la Gran Depressió.

Taula de continguts

[edita] Història de la Publicació

La Sèrie va ser portada a terme inicialment per Abulí com a guionista i el veterà Alex Toth com a dibuixant, qui va fer les dos primeres històries en 1981. la col·laboració va finalitzar quan Toth va refusar seguir ja que no compartia l' humor negre que Abulí traspasava als personatges, deslligant-se totalment del projecte.[1] Aleshores va ser substituït per Jordi Bernet, un autor amb un estil que lligava molt bé amb el context del personatge.

Torpedo 1936 es començà a publicar al número 32 de la revsita de còmics de terror Creepy en febrer de 1982.[2] Les dos primeres historietes foren dibuixades per Toth , i per al número 34, la historieta De perro a perro ("De gos a gos" segons la traducció de Glénat de 2007) , Bernet passà a ser el dibuixant. Torpedo prompte va aparèixer a nombroses revistes d' àmbit estatal, com Thriller, Comix International, Totem el comix, Co & Co i Viñetas, es publicaren àlbums recopilatoris, i es va veure traduït a nombrosos idiomes.[3] Era evident que el públic havia rebut amb els braços oberts al personatge, qui guanyà el premi del Festival d' Angoulême de 1986.[4] A maig del 91 es començà a publicar la revista Luca Torelli es Torpedo.[5]

[edita] Història del personatge

Luca Torelli naix a Sicília circa 1903 fill d'en Vittorio Torelli i Luciana Petrosino (si be hi han dubtes de que aquest siga realment el seu pare). Trobant-se enmig una vendetta, es veu obligat a emigrar a Amèrica sent un jovenet, qui prompte es veuria obligat a fer d' assassí a sou ("torpedo" , en 1920, era una manera d' anomenar als "hitman"). Quan conega a Rascal, aquest es convertirà en el seu ajudant. A banda d'en Rascal, i altres personatges que puguen aparèixer a flashbacks, pocs personatges tenen continuïtat a la sèrie. El personatge més significant seria una dona anomenada "Susan" qui apareix a vàries històries, tant al inici com al final de la sèrie. Sobre 13 anys passen entre la seua segona i tercera aparició.

[edita] Bibliografia

Luca Torelli es Torpedo  No.1 (1991)
Luca Torelli es Torpedo No.1 (1991)

En català les aventures del personatge es publiquen per primera vegada a finals de 2007, per Glénat, qui decidirà publicar els "integrals" (recopilar l' obra en 5 volums amb 3 àlbums originals de 5 històries cadascun) la seua publicació té una periodicitat variant, i a febrer del 2008 va aparèixer el segon volum.

  • Torpedo Obra Completa Vol. 1.
    • Luca Torelli és... Torpedo (Torpedo 1936 Cap.1, Torpedo 1936 Cap.2, De gos a gos, Parlant de boques..., Conmigo no se juega)
    • Temps era temps (Temps era temps, Dumbo, Solo de trompeta, R.I.P. i amén, El canvi)
    • Flash-Back (Flash-Back, L' home que no es mamava el dit, La nit de San Valentó, El negre que posava els ulls en blanc; Any nou, mort nova)
  • Torpedo Obra Completa Vol. 2
    • L' art de rematar (L' art de rematar, Tócala altre cop, Sam; Tic-Tac, La dama de les escletxes, Rascal)
    • Sing-sing Blues (Sing-sing blues, Más crua serà la caiguda, Miami bitch, West sad story, Dos homes i un disbarat)
    • Sou de Por
  • Torpedo Obra Completa Vol. 3
    • Érase una vez en Italia (Érase una vez en Italia, Llamad a cualquier puta, La hiena ríe de 4 a 6, En nombre de la Lou, Ceniciento)
    • La ley del talón
    • Toccata y fuga (Levántate y anda, Toccata y fuga, Un día en las carreras, Tres hombres y un biberón, Tirando hacia atrás con ira)
  • Torpedo Obra Completa Vol. 4
    • No es oro todo lo que seduce (La otra cara de la monada, Las 7 vidas del gato, La paloma de la paz, No es oro todo lo que seduce, Iré a escupir sobre vuestra timba)
    • El partido (El partido, Sodoma y camorra, Lolita, Más dura será la recaída, Un alto en el camino, Coyote)
    • El sórdido (El sórdido, La madrina, El atracón, Adivina quién palma esta noche, ¿Quién teme al lobo feroz?, Una, dos y tres)
  • Torpedo Obra Completa Vol. 5
    • Adiós muñeco, Bendita vendetta, El año que bebimos peligrosamente, La Tapadera, Pietro
  • Los relatos de Torpedo

[edita] Referències

Notes a peu de pàgina
  1. Gravett, Paul (June 23, 2006). Alex Toth. The Guardian.
  2. Tebeosfera. Creepy, primera época, 30 a 39.(castellà)
  3. fandecomix.com. Torpedo.(castellà)
  4. readyourselfraw.com. Angoulême Awards list.
  5. Lambiek Comiclopedia. Jordi Bernet.

[edita] Enllaços externs