[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Toni Morrison - Viquipèdia

Toni Morrison

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel de Literatura
(1993)

Toni Morrison, pseudònim de Chloe Anthony Wofford, ( Lorain, EUA 1931 ) és una escriptora afroamericana guardonada amb el Premi Nobel de Literatura l'any 1993.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 18 de febrer de 1931 a la ciutat de Lorain, situada a l'estat nord-americà d'Ohio en una família pobra. Va adoptar el nom de Toni Morrison a partir d'un sobrenom familar així com del cognom del seu marit Harold Morrison, amb el qual va estar casada entre 1958 i el 1964.

El 1949 va començar els seus estudis universitaris d'humanitats a la Universitat de Howard de Washington D.C. i va continuar a la Universitat de Cornell fins que el 1955 es va graduar en filologia anglesa. Posteriorment fou professora d'anglès a la Universitat de Texas, Howard i la Universitat Estatal de Nova York. El 1964 va començar a treballar com a editora literària en l'editorial Random House de Nova York.

Actualment és professora d'humanitats a la Universitat de Princeton i membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres així com del Consell Nacional de les Arts.

[edita] Obra literària

Morrison en les seves obres parla de la vida dels afroamericans, especialment de les dones negres, enaltint a aquesta comunitat. És una dona combatent en favor dels drets civils i compromesa amb la lluita en contra de la discriminació racial.

El seu primer llibre va veure la llum l'any 1970 The Bluest Eye ("Ulls blaus"), on narra la història d'una nena negra que vol tenir els ulls del color de les nines de les nenes blanques. El seu segon llibre Sula es publica el 1973 i el 1977 amb Song of Salomon ("La cançó de Salomó"), un relat sobre la reunió del materialisme i el poder de l'amor, es va convertir ràpidament en un èxit popular i li va valer el National Book Critics Award d'aquell mateix any.

El 1987 publicà Beloved, un llibre que relata la història d'una esclava que troba la llibertat, però que mata a la seva filla en edat infantil per salvar-la de l'esclavitud. Aquest llibre va suposar la seva consagració definitiva i li va valer l'obtenció del Premi Pulitzer. Els seus llibres posteriors foren, així mateix, grans èxits de vendes.

El 1993, tot i que les seves obres completes no comprenien més que sis títols, fou guardonada amb el Premi Nobel de Literatura perquè amb les seves novel·les caracteritzades per una força visionària i la importació poètica dóna vida a un aspecte essencial de la realitat americana.

[edita] Obra publicada

[edita] Enllaços externs