[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tiridates II d'Armènia - Viquipèdia

Tiridates II d'Armènia

De Viquipèdia

Tiridates II (conegut tambe com a Khosrov I) fou rei d'Armènia des el 216 fins al menys el 238, potser fins el 252.

El 216 Caracal·la va proclamar Armènia com a província romana però quant l'exèrcit i va entrar sota el comandament de Teocrit, fou rebutjat. Els armenis proclamaren rei a Tiridates II el fill del rei Valarsaces, empresonat per Caracal·la. A les cròniques de Moisès de Khoren se li dona el nom de Khosrov I. Finalment l'emperador Macrí va reconèixer a Tiridates II el 217 i li va enviar una corona d'or i va alliberar a la seva mare (que havia estat empresonada junt amb el pare).

El 224 l'imperi Part va desaparèixer sota l'atac dels perses sassànides. El 331 l'emperador romà Sever Alexandre va atacar als perses des Armènia, entrant també a la Mèdia (Atropatene). Segons Moisès de Khoren, Tiridates II (Khosrov I) va buscar l'aliança dels albans, ibers, alans, i dels escites del Imperi de Kushan (que regnaven a la part oriental al actual Afganistan i part de Pakistan i el Panjab Indi) el rei dels quals, Vasudeva, es anomenat pels armenis Vehsadjan (els xinesos l'esmenten com Po-Tiao), però els sassànides van envair l'imperi Kushan entre el 241 i el 251, van ocupar Pushkabur (Peshawar) i van deposar a Vasudeva.

Tiridates II fou traïdorament assassinat per un exiliat part, de nom Anak (suposat pare de Gregori l'Il·luminat el primer patriarca d'Armènia), que havia acollit a la capital Valarshapat, i que estava secretament al servei dels sassànides. La data tradicional (Aghatange, Moisès de Khoren i Tornebize) es el 238. Llavors Armènia devia passar als sassànides. El relat tradicional diu que el petit fill del rei, Tiridates (futur Tiridates III), va ser salvat i enviat amb els romans. Però es sap que el 244 el tractat entre l'emperador romà Filip l'àrab i Shapur I de Pèrsia, cedia Armènia als perses però les legions es van aixecar contra aquest fet i van obligar a anul·lar-lo, així que ho be la data tradicional sembla errònia. Nomes es sap segur que el 252 Shapur ja dominava Armènia (així ho testimonia Zonaras) i en aquest any va instal·lar com a rei a Artavasdes VII.