[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Timomac de Bizanci - Viquipèdia

Timomac de Bizanci

De Viquipèdia

Timomac (Timomachus, Τιμόμαχος) fou un destacat pintor nadiu de Bizanci que va florir a la meitat del segle I aC. Juli Cèsar va comprar dues de les seves pintures (Ajax i Medea, la segona probablement inacabada) per 80 talents àtics (que era una gran quantitat) i les va dedicar al temple de la Venus Genitrix.

Dues pintures amb els nom Ajax i Venus foren comprades per Marc Vipsani Agripa a Cízic i portades a Roma i s'ha sospitat que eren les mateixes; les pintures de Cízic serien d'una època anterior (vers el segle III aC) i per això es considera que Cèsar va haver de comprar per aquell preu obres d'un pintor mort; però no s'ha pogut arribar a una conclusió definitiva.

De les descripcions es considera que la principal virtut de Timolau era l'expressivitat. La Medea i l'Ajax són considerades obres mestres. Plini esmenta altres obres: "Timomachi aeque laudantur Orestes, Iphigcnia in Tauris, Lecythion agilitatis exercitator, Cognatio nobilium, Palliati, quos dicturos pinxit, alterum stantem. alterum sedentem ; praecipue tamen ars ei favisse in Gorgone visa est".