Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Textura musical - Viquip??dia

Textura musical

De Viquip??dia

En m??sica, la textura ??s la qualitat global del so d'una pe??a, i habitualment ??s el resultat del nombre de veus existents i de la relaci?? que s'atableix entre aquestes veus. La textura d'una m??sica s'acostuma a descriure utilitzant termes com "gruixuda" i "lleugera", "espessa" o "esponjada", "aspra" o "llisa". Per exemple, es considera que les obres m??s conegudes d'Aaron Copland tenen una textura "oberta".

La textura percebuda d'una m??sica pot ser afectada pel nombre i el car??cter de les parts que sonen simult??niament, pel timbre dels instruments o de les veus que interpreten aquestes parts, i per altres elements com s??n la instrumentaci??, l'harmonia, el tempo i els ritmes utilitzats.

At??s aquest car??cter de qualitat global que t??, la textura t?? influ??ncia directa sobre l'estil de la m??sica; d'aqu?? que molts estils hagin potenciat determinades textures. Tamb?? t?? un marcat valor expressiu i tem??tic. Per tot aix?? ??s molt freq??ent que s'utilitzin diferents tipus de textura dins d'una mateixa obra, sobretot quan aquestes tenen seccions o moviments ben diferenciats, i en especial en aquelles obres en qu?? la quantitat i diversitat d'efectius sonors -instruments i/o veus- i parts que integren la textura, ho fan especialment f??cil.

Taula de continguts

[edita] Tipus de textura

En musicologia, especialment en hist??ria i an??lisi de la m??sica, alguns termes comuns per a definir els diferents tipus de textura s??n:

  • Monof??nica. Hi ha una ??nica veu mel??dica, sense acompanyament harm??nic, tot i que pot haver-hi algun acompanyament r??tmic.
  • Polif??nica. Diverses veus mel??diques m??ltiples que s??n, d'alguna manera, independents l'una de l'altra.
  • Homof??nica. Hi ha diverses veus per?? n'hi ha una de principal, la melodia, que destaca clarament, i les altres veus formen un acompanyament harm??nic de fons. Si totes les parts tenen el mateix, o gaireb?? el mateix ritme, llavors la textura homof??nica tamb?? es pot definir com a homor??tmica. At??s que, si es tracta de m??sica vocal, totes les diran el text alhora (o gaireb??), de manera que sobre la partitura es podrien tra??ar l??nies verticals que unissin la mateixa s??l??laba en les diferents veus, sovint se l'anomena, figuradament i de manera m??s col??loquial, textura vertical.
  • Heterof??nica. En aquest tipus de textura les veus s??n diferents, d'una manera caracter??stica, amb ritmes contrastats. Les veus poden interpretar una ??nica melodia amb variacions simult??nies d'aquella melodia, o poden fer melodies bastant diferents.

Segon altres tractadistes, tant la textura aqu?? anomenada polif??nica com l'anomenada polif??nica s??n realment polif??niques. Per?? mentre que la segona ??s una polifonia homof??nica, la primera ??s polifonia contrapunt??stica. Un cas concret de la textura contrapunt??stica ??s el contrapunt imitatiu o textura imitativa.

Algunes obres o determinats estils de m??sica s'identifiquen sovint amb un d'aquests tipus de textura. Per exemple:

  • El cant gregori?? es monof??nic.
  • Els corals de Bach s??n homof??nics
  • Les fugues i els c??nons s??n polif??nics, i m??s concretament contrapunt??stics imitatius.
  • Una part important de la m??sica tradicionals dels pobles ??rabs ??s heterof??nica.

Un tipus m??s recent de textura utilitzada inicialment per Gy??rgy Ligeti ??s la micropolifonia. Altres tipus de textures menys citades s??n: homor??tmica, politem??tica, composta, onomatopeica, polir??tmica, i diverses textures mixtes o compostes (Corozine 2002, p.34).

[edita] Refer??ncies

  • Copland, Aaron. What to Listen for in Music. Signet Classic. New American Library (Penguin Group). Nova York.
  • Corozine, Vince (2002). Arranging Music for the Real World: Classical and Commercial Aspects. ISBN 0-7866-4961-5.
  • Hanning, Barbara Russano, Concise History of Western Music basada en Donald Jay Grout & Claudia V. P. A History of Western Music, 5?? ed. W. W. Norton & Company, Nova York, 1998. ISBN 0-393-97168-6.

[edita] Bibliografia

[edita] Enlla??os externs