[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tenzing Norgay - Viquipèdia

Tenzing Norgay

De Viquipèdia

Estàtua de Tenzing Norgay
Estàtua de Tenzing Norgay

Tenzing Norgay (vall de Kharta, 1914 - Darjeeling, 1986), muntanyista nepalès/tibetà, que assolí ser el primer ésser humà, juntament amb Edmund Hillary, a fer el cim de l'Everest.

[edita] Biografia

Norgay nasqué el 15 de maig de 1914 a la vall de Kharta, al Tibet. La primera vegada que va anar professionalment a la muntanya va ser al 1936, amb l'expedició d'E. Shipton al Garhwal. Posteriorment prengué part en l'expedició britànica a l'Everest al 1938, al Nanga Parbat (1950), Nanda Devi amb els francesos (1951) i dues expedicions suïsses a l'Everest (1952) dirigides per en Raymond Lambert, que foren els primers intents seriosos de pujar a l'Everest per el costat nepalès. A aquesta darrera expedició en Tenzing Norgay va arribar per primera vegada als 8.599 m, alçada mai assolida fins aleshores.

Es va fer famós, quant a les 11:30 del matí del 29 de maig de 1953, va coronar l'Everest, juntament amb Sir Edmund Hillary, formant part de l'expedició britànica que dirigia Sir John Hunt.

Al 1978 va fundar una empresa dedicada a oferir serveis als nombrosos alpinistes i excursionistes que visitaven Nepal.

Es va casar tres vegades, la seva primera dona va morir jove, i amb ella va tenir un fill, que morí sent un infant, i dues filles, Nima i Pem Pem. La segona dona era Ang Lahmu. Va prendre la tercera muller quan la segona encara vivia, cosa permesa pels costums sherpes, i hi va tenir el tercer fill. El seu fill Jamling Tenzing Norgay ha continuat la tradició, i pujà a l'Everest al 1996.

Norgay morí el 9 de maig de 1986 a la ciutat índia de Darjeeling als 71 anys.