[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Temple de Luxor - Viquipèdia

Temple de Luxor

De Viquipèdia

Temple de Luxor
Temple de Luxor

El Temple de Luxor es un temple faraònic a la ciutat de Luxor, antiga Tebes. Es deia en egipci antic Ipet-resyt (harem del sud) fou dedicat a la triada tebana de deus: Amon, Mut i Khons i durant l'Imperi nou fou seu d'un festival religiós dedicat a Amon. Es al costat del temple de Karnak (Ipet-isut)

La construcció del temple fou iniciada en el regnat d' Amenhotep III al segle XIV aC. Akhenaton va fer taxar el nom del seu pare i va establir un altar a Aton; Horemheb i Tutankhamon i van afegir columnes, estàtues i altres elements. Posteriorment i amb excepció de petits afegits, el temple només fou ampliat per Ramsès II.

Deteriorat al tercer període intermedi, Alexandre el Gran en va ordenar una reconstrucció vers el 330 aC. Durant el domini romà fou centre de culte del emperador. Amb els àrabs el temple va quedar colgat pel limes del riu i a la part alta es va construir la mesquita de Abu Haggag al segle XIII.

L'accés al temple era per una avinguda amb esfinxs a cada costat, avinguda que fou afegida en temps de Nectanebo I a la dinastia XXX. El temple comença amb un piló construït per Ramsès II decorat amb escenes dels seus triomfs militars. L'entrada era flanquejada per sis estàtues colossals de Ramsès, quatre asseguts i dos drets, però només dues (assegut) s'han conservat. També hi ha un obelisc de 25 metres de granit, la parella del qual fou donat per Muhammad Ali a França el 1935 a canvi d'un rellotge (que mai va funcionar) i avui es a la Plaça de la Concòrdia.

L'avinguda des el piló porta a un pati amb peristil construït per Ramsès II; al damunt de les columnes del pati es va construir la mesquita d'Abu Haggag; a la part oriental una porta condueix a una zona vuit metres per sota.

Després del peristil ve una columnata construïda per Amenhotep III (un corredor de 100 metres amb 14 columnes alineades. Als murs hi ha gran quantitat de relleus; la decoració fou feta per Tutankhamon. El seu nom fou substituït pel de Horemheb.

Al darrera un altre pati de peristil fet per Amenhotep; al sud una sala hipòstila de 32 columnes que porta al la part sagrada interior del temple. Una antecambra fosca, que en temps romans es va fer servir com a capella on s'oferia als cristians la possibilitat d'abjurar de la seva fe. Mes enllà la capella de la barca sagrada (la barca d'Amon) fou construïda per Alexandre i seguien unes cambres privades i la capella del naixement de Amenhotp III.

El 1989 es va trobar les restes de 26 estàtues de l'Imperi nou enterrades, que son al Museu de Luxor.