[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Temperatura de xafogor - Viquipèdia

Temperatura de xafogor

De Viquipèdia

La Temperatura de xafogor, TH és un temperatura que combina la temperatura de l'aire i la humitat relativa per a determinar una temperatura que el cos humà percep. El cos humà normalment es refreda per la transpiració, o suor. L'evaporació de l'aigua en la suor necessita calories que l'aigua roba del cos. No obstant, quan la humitat relativa és alta, la proporció d'evaporació de l'aigua està reduïda. Açò significa el robatori de calor al cos serà menor i la temperatura que el cos humà percep serà major que la que hi hauria si l'aire fóra sec. S'han pres mesures basant-se en descripcions subjectives.

Per definició l'índex Humidex IH és la diferència entre la temperatura de xagogor i la temperatura de l'aire: TH=T+IH

Expressades en graus Farenheit, l'IH és el que sobrepassa a 10 la pressió del vapor d'aigua (P) de l'atmosfera expressada en hectoPascals (hPa).

TH(ºF)=T(ºF)+(P-10)

Miguel Tremblay ([1]) critica l'ús dels índexs Humidex i la Temperatura de sensació perquè diu que l'equació per a obtenir la temperatura de xafogor suma graus Farenheit i pressions del vapor d'aigua, i no li falta raó. Afix sorneguerament que: "Un xiquet de l'escola sap que és incorrecte afegir (o restar ) valors que no tenen les mateixes unitats així 4 pomes + 5 taronges =?" . No obstant d'aquestes crítiques, el sentit de la temperatura de xafogor queda clar en el següent exemple.

Un exemple bo de la diferència entre la temperatura de xafogor i la vertadera temperatura estaria comparant els climes de València i Madrid. València té a l'estiu temperatures més suaus perquè està a la vora del mar Mediterrani, però València té una temperatura de xafogor més alta perquè és una calor humida. Igualment, mentres Madrid té temperatures diürnes més altes realment, té una calor seca, i la temperatura de xafogor o el que sent el cos humà és un ambient menys aclaparador.

Si volem expressar ambdues temperatures en ºC caldrà convertir IH a graus centígrads. Com 180ºF= 100ºC resulta:

IH(ºC)=(P-10)*100/180=5*(P-10)/9
és a dir TH(ºC)=T(ºC)+5*(P-10)/9

A temperatures altes, el nivell d'humitat relativa necessari perquè la temperatura sentida siga superior a la temperatura real és més baix que a temperatures més baixes. Per exemple, a 27°C, la temperatura de xafogor i la real seran iguals (IH=0) si l' humitat relativa és del 45%, però a 43°C, la humitat relativa serà només del 17%. A una temperatura inferior a 20°C la humitat no eleva la temperatura de xafogor.

La temperatura i la humitat relativa són magnituds inverses, quan augmenta la temperatura creix la possibilitat per part de l'atmosfera de retenir vapor d'aigua (creix la pressió de saturació) i com l'aire continua contenint la mateixa quantitat d'aigua (la mateixa humitat absoluta) llavors disminuïx la humitat relativa (que és el quocient entre la pressió del vapor d'aigua i la pressió de saturació). Així a temperatures altes corresponen generalment humitats relatives baixes. En cap lloc de la Terra a una temperatura de 50 °C hi ha simultàniament una humitat relativa del 90 per cent així la temperatura de xafogor més alta seria d'aproximadament 70 °C .

A Canadà s'usa el terme índex humidex, i els nord-americans l'anomenen índex de calor a la diferència entre la temperatura de xafogor i la temperatura real.

[edita] Vegeu també

Temperatura de sensació

[edita] Enllaços externs