[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Telepinus - Viquipèdia

Telepinus

De Viquipèdia

Telepinus (rei hitita vers 1525-1500 aC), era cunyat d' Huzziyas I, al que va deposar i desterrar i es va proclamar rei quant es va assabentar de que el rei volia matar-lo a ell i a la seva dona. Cinc germans de Huzziyas foren enviats al desterrament per donar suport a Huzziyas i durant el seu regnat foren assassinats pel cortesà Tanuwa (el cap de personal), membre d'un grup d'alts dignataris, que suposadament van actuar sense coneixement del rei. Tant Tanuwa com Tahurwailis i Taruhsu (assassins d'altres dos germans d'Huzziyas) van ser portats davant el tribunal anomenat pankus, establert per el propi rei, però la seva decisió (probablement la condemna a mort) fou revocada per Telepinus que els va desterrar a una granja de l'estat.

El seu nom era hàtic i portava el títol de Labarnas. La seva dona es deia Istapariya, la qual era germana d' Huzziyas I (Telepinus derivava el dret a la corona de la seva dona, però aquesta va morir en una intriga política, mort a la que va seguir poc després la del fill Ammunas). Un altra descendent fou la filla Harapsilis o Harapsekis, la dona d'Alluwamnas, matrimoni que fou desterrat per associació amb un home de nom Šanku, acusat de retenir en profit propi un tribut en gra i vi.

En el seu regnat va començar una lleugera recuperació consolidant les terres centrals d'Anatòlia i encara expandint lleugerament els dominis. Va destruir la ciutat d'Hassuwa (Haššuwa) i va derrotar a Luhha (es conserva la crònica de la campanya, probablement referida a Lukka, després Lícia). Va renunciar a Arzawa i les terres mes enllà del Taure (Kizzuwatna i Síria). Va fer un tractat amb Kizzuwatna, el rei del qual Isputuhsu (Išputahšu) que utilitza un segell amb el nom probablement de "Sarri-Tesub" va reclamar el títol de gran rei(el tractat s'ha conservat en versions acadiana i hitita); aquest tractat fou el primer tractat hitita amb un poder estranger igualitari; no es conserva la introducció històrica que va esdevenir típica als documents hitites (el primer tractat en el que es conserva es entre Tudhalias II i Sunnashura de Kizzuwatna).

Les lleis del regne foren probablement compilades en el seu regnat. El document mes important del regne es l'anomenada Proclamació de Telepinus destinada a acabar amb l'assassinat dels reis i el trencament de la línea successòria.

Mort el seu fill Ammunas en una intriga política la successió corresponia a la seva filla Harapsilis, i al marit d'aquesta Alluwamnas, que a la mort de Telepinus fou proclamat rei.