[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Talo - Viquipèdia

Talo

De Viquipèdia

El talo és un aliment típic del País Basc i Navarra, similar a la coca tradicional d'Amèrica Central. Es cuina amb farina de blat de moro i aigua i es fa a la planxa.

Coques de talo a la planxa
Coques de talo a la planxa

[edita] Història

El talo es consumia com a pa en els caserius bascos (originalment a Guipúscoa), i el sobrant es menjava mullat en llet per a sopar, en una espècie de sopes. La generalització del pa de blat al llarg del segle XX va acabar pràcticament amb el consum del talo en els caserius. El talo passar de ser un aliment comú, bàsic i malament considerat, a ser preparat i consumit únicament en certes ocasions especials a l'any, guanyant en prestigi.

En l'actualitat és típic menjar-lo embolicant xistorra (o txistorra, en euskera), i acompanyant-lo amb vi txakoli i es mengen també amb formatge o fins i tot amb xocolata. A Bilbao i Sant Sebastià, el talo és un element essencial de la fira de Sant Tomàs, que se celebra cada 21 de desembre..

Preparació de la massa de talo, fira de Sant Tomàs de Bilbao
Preparació de la massa de talo, fira de Sant Tomàs de Bilbao

[edita] Preparació

Per a elaborar el talo es necessiten 350 g. de farina de blat de moro, 250 ml d'aigua tèbia i una mica de sal. Es posen la farina i la sal, i es comença a afegir l'aigua en el centre pastant, fins a formar una massa amb la teixidura adequada. Es deixa reposar 30 minuts i es formen boletes que es van estenent des del centre cap a fora fins a formar una espècie d'hòstia ben prima que es posa a torrar lleugerament en una planxa pels dos costats. Es serveix acompanyada de xoriço fregit, botifarró, cansalada, llom, etc.