[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tadeusz Kościuszko - Viquipèdia

Tadeusz Kościuszko

De Viquipèdia

Retrat de Tadeusz Kościuszko
Retrat de Tadeusz Kościuszko

Tadeusz Kościuszko (Mereczowszczyzna (Bielorússia), 4 de febrer de 1746 - Soleure (Suïssa)15 d'octubre de 1817) va ser un heroi nacional polonès pel seu paper en la independència dels Estats Units i per conservar la independència de Polònia.

Amb el nom complert de Tadeusz Andrzej Bonawentura Kosciuszko, va néixer a Mereczowszczyzna (actualment a Bielorússia) en una família noble. Per les seves qualitats, Estanislau II es fixa en ell i l'envia a París per completar els seus estudis. De tornada a Polònia el 1774, estudia dibuix i matemàtiques amb les filles del noble Józef Sosnowski. S'enamora d'una d'elles. Ludwika, i fuig a França. El 1776 se'n va als Estats Units per lluitar per la seva independència.

De seguida és nomenat enginyer de les fortificacions. Va treballar en principi sota els ordres del general Horatio Gates. Gràcies al seu treball, és un dels actors de la derrota de John Burgoyne a Saratoga. Serveix llavors sota els ordres del general Nathanael Greene. Al final de la guerra de la independència, és nomenat ciutadà d'honor dels Estats Units i general de l'exèrcit dels Estats Units.

El 1784, torna a Polònia però no pot treballar en l'exèrcit a causa de la seva oposició al règim. La reforma liberal de 1789 li permet tornar a l'exèrcit com a general amb el suport del seu antic amor Ludwika, esposa ara del Príncep Lubomirski. Als 44 anys, s'enamora d'una noia de 18 anys però no aconsegueix casar-se amb ella.

El 1792 Caterina II de Rússia envaeix Polònia en resposta a la Confederació de Targowica. Lluita valentament però Estanislau II Poniatowski abandona la causa liberal. Kociuszko dimiteix i es reuneix amb els partidaris de la causa nacional. Mentre és nomenat ciutadà d'honor per la França Revolucionària.

El març de 1794, condueix l'aixecament de Polònia a Cracòvia i a Varsòvia. Venç als russos a Raclawice el 24 de març. Però el 10 d'octubre, les tropes russes i prussianes aixafen els patriotes polonesos a Maciejowice i Kociuszko és empresonat. Després de la Batalla de Jena (14 d'octubre de 1806), Kosciuszko, es refugia a París, reivindica per a Polònia un govern de tipus anglès i un gran estat estenent-se de Riga a Odessa, que Napoleó no pot admetre.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Tadeusz Kościuszko