[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tèspies - Viquipèdia

Tèspies

De Viquipèdia

Tèspies o Thèspia fou una ciutat de Beòcia al peu de la muntanya Helicó, mirant al sud i al golf de Crissa on tenia el seu port anomenat Creusa.

El seu deu principal era Eros. Natural de la ciutat fou Phryne que va regalar a la ciutat l’estàtua de Eros de Praxíteles, que va atreure a la ciutat gran nombre de visitants. Mes tard l’estàtua original fou substituïda per una imitació feta per Menodoros. També hi havia una estàtua d'Eros feta per Lysippos, i unes estàtues d'Afrodita i de Phryne, fetes per Praxíteles; al àgora hi havia una estàtua d'Hesiod. La ciutat tenia un teatre i tres temples dedicats a Afrodita Melanis, a les Muses i a Hèrcules. La ciutat celebrava el festival d'Eros (Erotida) i el de les Muses (Musèia) a la muntanya Helicó, cada quatre anys.

El seu nom derivava de Thèspia, filla d'Àsop, o de Thèspios, fill d'Erecteu, emigrant d'Atenes. Fou en general enemiga de Tebes. A la invasió de Xerxes, Tèspies i Platees foren les úniques ciutats de Beòcia que van refusar donar subministraments als perses. 700 soldats de Tèspies foren amb Leonides a les Termòpiles i van morir a la batalla. La ciutat fou destruïda per Xerxes i els seus habitants es van retirar al Peloponès. L’any següent uns 1800 soldats de Tèspies van combatre a Platea sense mes que armament lleuger. Expulsats els perses la ciutat fou reconstruïda i alguns estrangers foren admesos a la ciutadania.

A la batalla de Delion (424 aC) Tèspies va lluitar amb la Lliga Beòcia contra Atenes i tots els soldats van morir lluitant, i quant al any següent foren acusats d’afavorir Atenes i Tebes va atacar la ciutat i va destruir les seves muralles, no van poder oferir resistència. El 414 aC el partit democràtic va intentar prendre el poder, però el govern oligàrquic, amb ajut de Tebes, ho va impedir, i els demòcrates van fugir a Atenes.

El 372 aC els tebans van destruir altre cop les muralles de Tèspies i la ciutat fou sèriament malmesa. Abans de la batalla de Leuctres van estar al costat de Tebes, però es van retirar sense lluitar amb permís d'Epaminondes. Segons Diodor i Xenofont els habitants foren expulsats de Beòcia després de la batalla de Leuctra, segurament per la seva retirada.

Mes tard Tèspies fou reconstruïda però ja no va jugar cap paper a l’historia grega. Estrabó diu que al seu temps era una de les dues ciutats de Beòcia de certa importància (l’altra era Tanagra), i Plini el vell diu que era una ciutat lliure. Segueix essent esmentada fins al segle VI.

Les restes de la ciutat es troben prop de la ciutat de Lefka, al costat del llogaret d'Erimókastro o Rimókastro. Era a una plana rodejada de turons per els dos costats, i tenia molta aigua procedent del riu Kanavári, que neix allí. Els antic temples foren substituïts per esglésies que encara conserven alguna resta dels temples originals.