[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Soli (Cilícia) - Viquipèdia

Soli (Cilícia)

De Viquipèdia

Soli (Σόλοι) fou una ciutat de Cilícia entre els rius Lamos i Piramos i a la riba del petit riu Liparis.

Fou fundada per colons d'Argos i de la ciutat de Lindos a Rodes i ja l’esmenta Xenofont com a ciutat costera de Cilícia.

Alexandre el gran, que la va considerar una ciutat rica, li va imposar un fort tribut (200 talents) per la fidelitat dels seus habitants al rei de Pèrsia, tot i ser d'origen grecs. El grec de Soli estava molt deformat per l’influencia de les llengües del país i per la barreja dels grecs amb els nadius, i es va originar la paraula "solicisme" (σολοικισμός), per indicar casos general en que es produien aquestos canvis (altres l'atribueixen a la ciutat de Soli a Xipre)

Vers el 78 o 77 aC fou atacada per Tigranes II d'Armènia que la va destruir i va deportar als seus habitants a la seva nova capital Tigranocerta. Gneu Pompeu la va restaurar i la va repoblar amb els pirates que havia capturat i la va rebatejar Pompeiòpolis, nom que no va arrelar.

Hi van néixer el filòsof Chrysippus i els poetes Philemon (Filemó el Vell) i Aratus (Aratos), i aquest darrer també hi està enterrat.

Queden restes de certa importància de la antiga ciutat