[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sir Banu Yas - Viquipèdia

Sir Banu Yas

De Viquipèdia

Sir Banu Yas és una illa de l'emirat d'Abu Dhabi propera a la seva costa oriental, als Emirats Àrabs Units.

Té forma oval amb una superfície de 11 km de nord a sud i de 8,5 km d'est a oest. Té tres poblets: al nord Sahr, a l'oest Awafi, i el sud-est Dasah. La zona central disposa d'uns turons entre els que destacan el Sydeny (125 metres), el Stewart (129 metres) i el Zaquiq (118 metres). Dasah, amb el seu khor, està limitada pel cap Al-Buwaytir, i la punta sud, a uns 3 km, és el Ras Khuzairiyah. La seva superfícies és de 230 km2.

És una illa salina formada pels sediments al període Càmbric. La seva altura màxima és de 129 metres al turó Stewart. Hi ha evidències d'ocupació de uns 5000 anys abans de Crist i un lloc de l'edat del bronze de vers el 2000 aC. Hi queden restes de poblament per pescadors musulmans. S'han trobar les ruïnes d'un temple cristià nestorià del segle V o VI, que és l'única evidencia de cristianisme als emirats anterior a l'arribada del islam.

La primera vegada que fou referència a Europa ho fou pel joier Venecià Gaparo Balbi vers el 1580. Al segle XVIII va quedar en mans de la tribu dels Banu Yas que li van donar el seu nom. Va pertanyer a l'emir d'Abu Dhabi i va restar sota protectorat britànic a partir de 1892 i fins el 1971. En aquest any l'emirat va passar a ser el principal constituent dels Emirats Àrabs Units.

Vers 1975 fou declarada per l'emir parc de la vida salvatge i reserva de la natura i es va crear un lloc per animals en perill de tota la zona d'Aràbia oriental: l'òrix d'Aràbia (Oryx leucoryx), la gasela de la muntanya (Gazella gazella), la gasela de l'arena (Gazella subgutturosa), i altres. També alguns ocells són cuidats en captivitat o en semillibertat (1250 especies d'ocells s'han vista a l'illa). A l'illa es van plantar dos milions d'arbres d'espècies de zones àrides, per afavorir el poblament pels animals; també s'ha iniciat un Project pel cultiu de cítrics i altres fruites.

Abu Dhabi Geografia d'Abu Dhabi Bandera d'Abu Dhabi
Grans ciutats: Abu Dhabi (ciutat); Al-Ain; Oasis: Buraimi, Liwa; sabkhats: Salamiyah, Matfi; Illes: Sir Banu Yas, Dalma, Abu Al-Abyad, Marawah, Al-Qaffay, Al-Yasat, Dayyinah, Das (illa), Qarnayn, Zirkuh; Altres: Banu Yas.