[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Simfonia núm. 38 de Mozart - Viquipèdia

Simfonia núm. 38 de Mozart

De Viquipèdia

La Simfonia num. 38 en re major K. 504 (Praga) fou composta per Wolfgang Amadeus Mozart a finals del 1786.

Va ser estrenada a Praga el 19 de Gener de l'any següent, unes setmanes després d'haver-se interpretat Les Noces de Figaro a la mateixa ciutat.

Altres peces composades pel músic austríac en aquells temps foren el Concert per a piano i orquestra nº 25 i el trios per a piano en Si bemol K. 502 i K. 503, el primer escrit al Novembre de 1786 i l'últim al Desembre. L'aria scena i el rondó Ch'io mi scordi di te? K.505 per a soprano i piano també data d'aquest període.

Aquesta simfonia s'hauria de dir nº 37 si es tinguera en compte que la catalogada com a nº 37 no és realment de Mozart, llevat de la introducció, sino de Haydn.

[edita] Praga

Encara que la popularitat de Mozart a Viena al 1786 va decaure molt, les seues composicions eren molt aclamades a la zona de Bohèmia, especialment a Praga on tenia gran quantitat de seguidors. Un article aparegut al Prager Neue Zeitung poc després de la seua mort plasma aquest sentiment: "Sembla que Mozart haja escrit exclusivament per a la gent de Bohèmia, la seua música es compresa a Pragra millor que a cap altra zona i, fins i tot, al camp es coneguda i aclamada." La simfonia "Praga" fou escrita en agraïment a aquesta consideració. Paradoxalment, la seua estrena va ser a Viena el 6 de desembre de 1786 i a Praga un mes més tard.

[edita] Estructura

L'obra s'estructura en tres moviments:

  1. AdagioAllegro en Re major. Sonata, precedit per un Adagio a mode d'introducció. 4/4
  2. Andante en Sol major. Sonata . 6/8
  3. Finale (Presto) en Re major.