[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Simó II de Kartli - Viquipèdia

Simó II de Kartli

De Viquipèdia

Simó II (Semayun Khan), va néixer i va ser educat a Esfahan i estava casat amb una dama persa filla d'un general. Era l'únic fill de Bagrat VII de Kartli.

El 1619 el shah Abbas I el va nomenar valí de Kartli amb el títol de Semayun Khan, al morir el seu pare. No era popular a Geòrgia perquè era musulmà i nomes dominava Somkhètia i Sabaratiano, i la capital Tblisi.

Davant la rebel·lió permanent del senyors georgians, el 1625 el Shah Abbas envia a Geòrgia un exercit de seixanta mil homes dirigit per Kartchika Khan i amb Giorgi Saakadze (conegut com el gran muravi) com a conseller (però com que el Shah no se'n fiava va haver de deixar com hostatge al seu fill Paata Saakadze). El 25 de març del 1625 els senyors feudals georgians (avisats per Giorgi) van atacar aquest exercit de sobte a Martkhopie i al mateix temps Giorgi, el seu fill Avthandil i tres cavallers mes assassinaren a Kartchika, provocant la derrota persa. Després d'aquesta victòria totes les guarnicions perses a Kartli i Kakhètia van ser expulsades i els georgians encara van arribar a Gandja, Karabagh (Siunia) i Akhaltsikhé. L'hostatge Paata va ser assassinat.

Abbas va reunir un nou exercit i el va enviar a Geòrgia sota el comandament del seu gendre Kortxibach Isa Khan. La batalla es va donar a Marabda i els georgians van sofrir una derrota encara que els atacants també van tenir pèrdues considerables, i els georgians, refugiats a la fortalesa de Kodjori-Tabakhmèla van impedir el pas als perses. Una guerra de guerrilles va fer molt de malt a les forces del shah (sobretot amb una batalla parcial al Ksani, on 12000 perses van ser massacrats).

El 1626 el rei es va enfrontar a Giorgi Saakadze i el va obligar a fugir a Turquia (on morirà el 1629)

El 1630 Simó va ser deposat per Teimuraz de Kakhètia . Finalment el shah va haver de fer concessions i reconèixer com a rei de Kartli a Teimuraz

Fou assassinat per Zurab Sidamoni, eristhavi de l'Aragvi, després del 1630

Precedit per:
Bagrat VII
Rei de Kartli
16191630
Succeït per:
Teimuraz I