[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sienpei - Viquipèdia

Sienpei

De Viquipèdia

Els sien-pei (o sienpei) foren una horda nòmada probablement mongola que vivia als limits de la mdoerna Manxúria.

Apareixen per primer cop al segle I quan els xinesos els van utilitzar contra els xiongnu, als que després dels atacs van deixar força debilitats. El 93 el nou chan-yu dels xiongnu, imposat pels xinesos tres anys abans, es va revoltar contra Xina, i els xinesos van instigar altra cop contra els rebels als sien-pei; aquesta vegada la victoria dels sien-pei fou cpompleta i els xiongnu ja no és van refer mai del tot.

El 109 els xiongnu septentrionals van tornar a la carrega contra Xina i van atacar les posicions frontereres xineses; el governador xinès de Leao-tong (o Leaotong), el general Keng Kuei, va cridat en ajut una vegada més als sien-pei.

El 155 els xiongnu septentrionals foren finalment sotmesos pels sienpei; aquestos estaven dirigits per un cap que els xinesos anomenaven Tan-xe-huai. Després de derrotar als xiongnu van arribar fins a la Mongòlia occidental fins al territori dels wu-suen (el Balkhadj) encara que probablement això foren només incursions i el seu domini es va aturar al Bogdokan. El cap sien-pei va assolir les anteriors aspiracions xiongnu sobre la Xina. El 156 va atacar la província xinesa de Leao-tong però fou rebutjat; llavors va atacar als xiongnu meridionals, vassalls xinesos, i es va entendre amb ells i junts van fer un atac a la zona fronterera de Xina al Shansi i al Kansu, però es van haver de retirar a l'arribada d'un exèrcit xinès.

Més tard, el 177, els sien-pei van tornar a atacar, aquesta vegada al Leao-si, es a dir a la província a l'oest del riu Leao-ho, al sud-oest de Manxúria, però foren altra cop rebutjats pel general Txao Pao.

Al començament segle III sota la pressió dels sien-pei, els xiongnu meridonals, vassalls xinesos, es van establir a l'estepa d'Ordos fins al riu Groc i a l'Alashan.

El 220 en mig de la guerra civil va desaparèixer a Xina la dinastia Han però en aquell moment les diverses hordes, i entre elles els sienpei (també els xiongnu meridionals, xiongnu septentrionals, i wuhuan) estaven totes prou debilitades per intentar res seriós cap al sud, però més endavant els sien-pei, dels que en depenien els xiongnu, van aprofitar els canvis per atacar la frontera del Kansu per la part de Leang-Txeu, on foren rebutjats pel general Ma Long el 279.

En aquesta època un clan del sien-pei, els mujong, es va crear un regne propi al Leao-tong i al Leao-si al sud-oest de la moderna Manxúria.