[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Serra de Callosa - Viquipèdia

Serra de Callosa

De Viquipèdia

La Pilarica - Serra de Callosa
Nivell de protecció P.N. Municipal
País País Valencià País Valencià
Localització Callosa de Segura (Baix Segura)
Coordenades
Superfície 143'44 hà
Data de declaració 2005
Administració Ajuntament de Callosa
Espècies vegetals més representatives Matoll
Espècies animals més representatives Àguila perdiuera

La Serra de Callosa és un sistema muntanyós del País Valencià, situada en el municipi de Callosa de Segura (Baix Segura). Juntament amb la seva veïna la Serra d'Oriola, constituïxen dues impressionants masses calcàries que s'eleven bruscament enmig de l'extensa plana de la Vega del Segura. La serra de Callosa, que arriba a la seva màxima elevació, 572 m, en el cim de l'Àguila, posseïx un relleu molt accidentat, caracteritzat per grans desnivells, forts pendents, molt descarnades per efecte dels processos erosius, i sobretot per la presència de grans farallons rocosos i profunds barrancs i rambles.

[edita] Paratge Natural Municipal de la Pilarica - Serra de Callosa

Declarat per Acord de la Generalitat Valenciana el 30 de setembre de 2005, el Paratge Natural Municipal compta amb una superfície de 143,44 ha, es troba al terme municipal de Callosa de Segura.

El paratge es troba situat en la vessant sud-est de la Serra de Callosa. La vegetació del paratge aquesta condicionada per la aridesa del clima, el que unit a l'abrupte del relleu i a l'acció de l'home conduïxen a un predomini de les formacions de matollar, amb pràcticament absència de cobertura arbòria. Així, trobem les formacions denominades corriales, dominades pel cornial i el oroval, que són arbustos de port elevat i que dominen en els pendents rocosos, seques i més assolellades de la serra. En les zones de major humitat destaquen també les formacions d'espinar mediterrani alacantí.

Quant a la fauna, les aus són el grup millor representat, destacant la presència de l'àguila *perdicera que *nidifica en la zona, el *búho real, el *búho noi, el *cernícalo vulgar i el falcó pelegrí. Entre els mamífers cap destacar la presència del gat *montés.

El valor paisatgístic d'aquest enclavament és molt alt, sent una referència visual per a l'entorn de la comarca, i un element fonamental en la conformació del paisatge de la zona. Les parts altes de la Serra de Callosa oferixen magnífiques vistes dels territoris circumdants.

Referent al patrimoni històric en l'àmbit del paratge s'inclouen elements patrimonials d'alt valor com el castell de Callosa de Segura, islàmic del segle X, declarat Bé d'Interès Cultural; el jaciment del Barranc del Diable (s. IV-VIII d. de C.); l'aljub islàmic de la Casica de la Tia Ana i l'important jaciment de Vessants del Castell, poblat-necròpoli dels segles 1800-1000 a. de C. També mereix ser destacada La Cova de l'Ull de San Bruno, utilitzada com lloc de soterrament en el calcolític (3000-2000 a. de C.).

[edita] Enllaços interns