[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santuari de Cura - Viquipèdia

Santuari de Cura

De Viquipèdia

Entrada al recinte
Entrada al recinte

El santuari de Cura és el conjunt religiós situat al cim del puig de Randa i que segons la tradició ocupa el lloc on es retirà i rebé la il·luminació Ramon Llull. A més existeix el culte a la figura de la Verge de Cura.

[edita] Història

La tradició afirma que l'origen del santuari és l'altar marià que Ramon Llull feu construir al 1275 que donà primera forma al santuari de la Mare de Déu de Randa (després anomenat de Cura). Sembla que a una cel·la adjunta el doctor il·luminat fundà el que després seria l'Escola de Randa.

La primera referència segura de l'existència d'ermitans per aquestes contrades la trobem quan el bisbe Lluís de Prades al 1394 relata l'existència d'homes retirats en aquest lloc d'ençà algunes dècades. D'aquests moments s'han datat més d'una vintena de coves.

El santuari prengué importància a partir del segle XVI anomenant-se ja de Cura. La decadència arribà al segle XIX i no fou restaurat fins les actuacions del bisbe Campins i l'arribada dels franciscans al 1913 (s'hi instal·là el noviciat provincial dels terciaris regulars).

Al 1955 la imatge fou coronada pontificalment.

[edita] Enllaços externs

Coordenades: 39° 31′ 37.3″ N 12° 55′ 35.3″ E