[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria de Paretdelgada - Viquipèdia

Santa Maria de Paretdelgada

De Viquipèdia

L'ermita de Santa Maria de Paretdelgada és un edifici religiós al terme de la Selva del Camp, sorgit al lloc on un pastor va trobar una imatge de la Verge al segle XII, pastor que la tradició vol que es digui Peret Delgada. El nom probablement deriva d'un edifici romà existent al lloc que la carta de poblament del 1165 esmenta com Parietes Graciles. Segons la tradició s'hi va establir una casa de l'orde del temple procedent de Rourell. L'ermita es documentada des el 1200 i fou restaurada el 1303; el 1313 es va construir la casa de l'ermità. El cor fou construït el 1526, el 1523 la sagristia i el 1605 la capella de la Mare de Deu de la Pietat. La capella nova fou construïda entre 1739 i 1746 però es va cremar el 1766 i es va haver de fer de nou. El 1936 fou destruïda pels anarquistes i reconstruïda el 1959. La capella consta d'una nau rectangular que comunica amb la capella del cambril; la decoració es de Josep Grau-Garriga; al seu interior té mènsules antropomòrfiques i capitells amb decoració floral. S'hi van fer aplecs el 1961 i 1964, amb un concurs literari, però foren prohibits pel règim de Franco, i no es van reprendre fins el 1976.

S'han fet excavacions de diverses habitacions d’una vil·la amb paviments de mosaic que foren arrencats entre el 1938 i el 1949. Els mosaics daten de mitjans del segle IV dC. Prop de la riera de la Selva s’observen cisternes revestides d’ opus signinum. Davant de l’ermita hi ha murs romans reaprofitats com a marge. La major part de les habitacions estan cobertes a la zona del pati, tot i que aflora algun mur.

La Creu Coberta, una creu de pedra sobre un pedestal a la vila La Selva del Camp, era la fita inicial o terminal en els solemnes trasllats de la imatge de la Mare de Déu de Paretdelgada a la vila per qualsevol motiu. Tanmateix era el lloc on la gran comitiva de la vila rebia l’arquebisbe.