[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Santa Maria de Lavaix - Viquipèdia

Santa Maria de Lavaix

De Viquipèdia

El monestir de Santa Maria de Lavaix, a l'actualitat es troba en ruïnes i la major part de l'any hi son negades per l'embassament d'Escales, al Pont de Suert de la comarca de l'Alta Ribagorça.

D'origen incert, es troba el nom de Lavaix al segle X, amb el seguiment de l'ordre benedictí. Va passar sota la seva protecció, al 1112, el monestir de Sant Genís de Bellera. Protegits pels barons de Erill, van promoure la construcció a mitjans del segle XII d'una nova església amb el claustre annex. Es va construir l'edifici amb planta de creu llatina d'una sola nau amb el capçal de tres absis.

El claustre tenia 16 capitells, amb el panteó familiar dels barons de Erill i al voltant d'aquest pati la distribució de la resta dels habitacles per a la comunitat de monjos.

Al segle XIII va passar a ser una abadia cistercenca dependent del monestir occità de Bonafont. A causa de la seva prosperitat, se li van fer diverses reformes i ampliacions, el més important va ser la construcció d'un palau abacial.

Va mantenir el seu gran poder fins a la desamortització de 1835 i encara que va continuar la vida monacal uns quants anys més, va quedar abandonat i en pèssim estat a causa de les guerres carlines i als espolis que va sofrir.

[edita] Enllaç extern