[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Pere de Santa Fe de Segarra - Viquipèdia

Sant Pere de Santa Fe de Segarra

De Viquipèdia

L'església amb una curiosa absidiola al mur de migdia
L'església amb una curiosa absidiola al mur de migdia

Sant Pere de Santa Fe de Segarra és una església romànica situada al poble de Santa Fe de Segarra dins del municipi de Les Oluges.

[edita] Història

Documentada el 1024, la duplicitat de sants del topònim fa pensar que el primitiu temple d'aquest indret fou dedicat a Sant Fe, cosa que faria remuntar a temps més antics el seu origen. L'any 1391, integrada dins del bisbat d'Urgell, s'esmenta en la relació de la dècima papal recaptada aquell any a la diòcesi dins el deganat de la Vall de Lord. A finals del segle XVI s'integrà dins la nova diòcesi de Solsona.

[edita] Arquitectura

El parament de l'església és fet amb carreus ben escairats propis del segle XII. D'una nau amb volta de canó capçat a l'est per un absis semicircular amb dues finestres, una al centre amb arc de mig punt monolític i d'esqueixada simple, i una altra tapiada al sud. Al mur de migdia hi ha una curiosa absidiola amb una finestra de les mateixes característiques de l'absis. Al mur oposat hi ha una capella de base rectangular posterior i que segurament va substituir una absidiola que la feia simètrica. La porta d'entrada s'obre al mur nord i també és posterior. El campanar, posterior, és de torre amb quatre obertures.


A l'interior, a la unió de l'absis amb la nau hi ha un arc presbiteral en gradació.

Coordenades: 41° 41′ 56.18″ N 1° 21′ 46.81″ E