[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Pere de Burgal - Viquipèdia

Sant Pere de Burgal

De Viquipèdia

Sant Pere de Burgal és un monestir benedictí situat prop del nucli d'Escaló al municipi de la Guingueta d'Àneu a la comarca del Pallars Sobirà.

[edita] Edifici

L'edifici del segle XI va ser edificat sobre un altre documentat l'any 859.

Consta de planta basilical de tres naus, la central de major altura que les laterals, rematades amb un absis i dues absidioles, adornats per l'exterior amb arcs cecs i lesenes llombardes i contraabsis llis; a l'interior estan contraposats a la nau central, arquitectura que es donava en algunes construccions visigodes i mossàrabs. Sobre els arcs hi han els forats que suportava la coberta de fusta.

[edita] Pintures

Les pintures murals originals dels absis es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya a Barcelona, estan datades entre 1080 i 1090 i s'atribueixen al Mestre de Pedret. Representen el Pantocràtor entre els arcàngels Miquel i Gabriel i adorat per dos sants. Entre les finestres hi ha la Verge portant un calze, a la seva dreta sant Pere i a l'esquerra sant Joan Baptista i sant Pau. A la part inferior es conserva la pintura d'una dama amb una inscripció que es pot llegir:

...cia conmttesa

que correspondria a la comtessa Llúcia de la Marca, casada amb Artau I de Pallars Sobirà el 1085, d'aquí sorgeix la datació de les pintures.

Al temple se n'hi 'han col·locat unes reproduccions.

[edita] Enllaç extern

Coordenades: 42° 32′ 45.85″ N 1° 10′ 3.091″ E