[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Martí del Brull - Viquipèdia

Sant Martí del Brull

De Viquipèdia

Coordenades: 41° 48′ 59.7″ N 2° 18′ 19″ E

Sant Martí del Brull
Sant Martí del Brull

Sant Martí del Brull és una església romànica situada en el centre de la població del Brull a la comarca d'Osona .

Taula de continguts

[edita] Història

Va ser possessió dels vescomtes d'Osona-Cardona. En 1265 el vescomte Ramon de Cardona va vendre la baronia del Brull al bisbat de Vic. Apareix documentada a l'any 1018. A mitjan segle XI es va construir un nou temple; va ser consagrat pel bisbe de Vic Guillem de Balsareny, al voltant de l'any 1064.

[edita] L'edifici

La seva construcció romànica és del segle XI i es conserva bé exteriorment. Va ser reformada per complet el 1588 encara que es va respectar l'absis i l'estructura exterior del temple. L'absis central és semicircular i està decorat amb finestres cegues en sèries de tres, amb arcuacions i bandes llombardes. La seva porta original es conserva tapiada en la part sud.

L'interior és de nau única coberta amb volta de canó construïda amb posterioritat i reforçada amb arcs torals. L'absis té volta de cambra d'esfera. Contava amb una capçalera amb dues absidioles a cada costat de l'absis central, substituïts durant les reformes del segle XVI per unes capelles quadrades. Estava decorat amb pintures murals del segle XII, descobertes el 1909 i traslladades el 1935 al Museu Episcopal de Vic. La temàtica d'aquestes pintures són el Gènesi, la Redempció i el Pantocràtor voltat pels tetramorf.

El campanar i la porta de ponent són del segle XVIII, època en la qual es va realitzar una nova reforma de l'edifici. Les lesenes de la façana principal van ser també retallades per a poder obrir una finestra en forma de òcul.

[edita] Enllaç extern

[edita] Bibliografia

  • Pladevall, Antoni (1999), Guies Catalunya Romànica, Osona, Barcelona, Pòrtic. ISBN 84 7306 528 X