[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sant Andreu de Salardú - Viquipèdia

Sant Andreu de Salardú

De Viquipèdia

Portada lateral, oberta al mur de migdia, té cinc arquivoltes treballades que descansen sobre columnes i capitells
Portada lateral, oberta al mur de migdia, té cinc arquivoltes treballades que descansen sobre columnes i capitells

Sant Andreu de Salardú és una església romànica de transició del segle XII i XIII, situat a la part alta, en una terrassa tancada per un mur, del municipi de Naut Aran a la Vall d'Aran. Alberga la talla del Crist de Salardú, una de les obres més representatives del romànic aranès.

La portada lateral, oberta al mur de migdia, té cinc arquivoltes treballades que descansen sobre columnes i capitells. Al mateix mur està ornat amb dues arcades. El campanar és octogonal i afegit, de dos pisos (segle XV), forma un cos a part de l'angle sud-oest, és molt esvelt i està proveït de sageteres que li donen un caràcter defensiu. La capçalera està formada per tres absis semicirculars ornats amb permòdols i coronada per un campanar de cadireta.

A l'interior, la planta és basilical, rectangular, de tres naus, la central coberta per volta apuntada sostinguda per pilars i les laterals, per voltes de quarts de cercle reforçades amb arcs torals.

El famós Crist de Salardú, talla romànica del segle XII, presideix l'altar major, amb pintures al fresc restaurades recentment. És obra del mateix autor del Crist de Mig-aran.

[edita] Referències

  • Vicenç Buron Esglésies romàniques catalanes: guia 2a ed. Barcelona: Artestudi, 1980. ISBN 84-85180-24-0

Coordenades: 42° 42′ 26.94″ N 0° 54′ 6.0″ E