[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sandrocottus - Viquipèdia

Sandrocottus

De Viquipèdia

Sandrocottus (Σανδρόκοττος) fou un rei de l'Índia del temps de Seleuc I Nicàtor. Governava als pobles dels gangàrides (gangaridae) o gandàrides (gandaridae) de la zona del Ganges, i als prasis (en llatí prasii, sànscrit prachi). La seva capital era Palibothra (Pataliputra) prop de Patna.

Segons els escriptors grecs el seu pare fou un barber que es va casar amb la reina després que aquesta va matar al seu marit. Diodor de Sicília l'anomena Xandrames, i Quint Curti Aggrammes. El nom del rei apareix també com a Androcottus (Appià) i com a Sandrocuptus (Σανδρόκυπτθς).

Justí diu que va veure a Alexandre el Gran, i el va ofendre i va haver de fugir,; després va esdevenir cap d'una banda de lladres fins que va obtenir el poder suprem. Després de la mort d'Alexandre el 323 aC va recuperar les possessions macedònies al Panjab; el 311 aC Seleuc va tractar de recuperar aquestos dominis probablement (segons Justí) vers el 302 aC. Segons alguns relats Seleuc va avançar fins la mateixa Pataliputra però en tot cas sembla que no va aconseguir els seus propòsits ja que al tractat del pau que va posar fi a la guerra, Seleuc no sols va renunciar al Panjab sinó a altres satrapies orientals als Paropamisos, a canvi de 500 elefants que van assegurar la supremacia de Seleuc a la guerra a l'occident; també es va acordar una aliança matrimonial. Un ambaixador de Seleuc, Megastenes, va viure molts anys a la cort de Pataliputra.

Correspon al rei Chandragupta en sànscrit, conegut com Chandragupta Maurya. Segons les narracions indies, a Pataliputra regnava Nanda, fill d'una dona de la casta sudra, cruel i avariciós; amb la seva dona principal tenia vuit fills (que junt amb el mateix rei eren coneguts pels nou "Nandas"); amb una altra dona, de baixa extracció (una criada de nom Mura) tenia un sol fill, Chandragupta, o en tot cas era al menys un parent de Nanda; els bramans, que eren oposats a Nanda, van utilitzar a Chandragupta contra el rei i el van posar al tron després de matar al rei Nanda i als seus vuit fills. Un príncep del nord que els va ajudar va rebre la promesa de territoris, promesa que després no fou complida i els bramans van fer assassinar a aquest rei; el seu fill Malayaketu va anar al sud contra Chandragupta, amb el suport dels "yavanas" (els grecs), però no va aconseguir res (aquesta expedició seria la de Seleuc del 302 aC). Chandragupta va regnar 24 anys i va deixar el regne al seu fill.