[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Salvi Trifó - Viquipèdia

Salvi Trifó

De Viquipèdia

Salvi Trifó (Salvius Tryphon) fou un líder i rei dels esclaus revoltats a Sicília al final del segle II aC.

El seu nom era Salvi i participava en reunions de dones en les que sembla que es va destacar per les seves capacitats d'endevinació. Per això quan els esclaus es van revoltar el van aclamar com a rei (103 aC). Va fer honor al nomenament i en poc temps va reunir un exèrcit de 20000 homes a peu i 2000 a cavall que van assetjar Morgantina.

El propretor Publi Licini Nerva va atacar per sorpresa el campament dels esclaus i el va ocupar però després fou derrotat per Salvi. Després d'això va assumir tota la pompa de la reialesa. Va administrar justícia en toga pretexta rodejat de lictors i va agafar el nom de regne de Trifó probablement per alguna vinculació amb Diodot Trifó, usurpador del tron seleucida (140 aC-138 aC). Va elegir com a centre del regne la fortalesa de Triocala; el líder dels esclaus revoltats a l'oest de l'illa, Atenió, se li va sotmetre.

La revolta s'havia estès tant que el senat va enviar com a propretor a Luci Licini Lucul·le (103 aC) amb 17000 homes; Trifó els hi va presentar batalla en camp obert; dirigia les forces Atenió que encara que un temps abans havia estat empresonat, fou alliberat i va lluitar amb gran valentia resultant malferit; els esclaus foren derrotats i van tenir moltes baixes i Trifó es va haver de retirar a Triocala, que Lucul·le per incapacitat o altres raons no va poder o saber conquerir (102 aC) i va haver de tornar derrotat sent succeït per Gai Servili.

Poc temps després va morir Trifó de mort natural i el va succeir Atenió, i després d'uns mesos de resistència finalment el regne dels esclaus fou esborrat pel cònsol Mani Aquil·li el Jove (101 aC).