[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Roscoe Arbuckle - Viquipèdia

Roscoe Arbuckle

De Viquipèdia

Roscoe "Fatty" Arbuckle
Roscoe "Fatty" Arbuckle

Roscoe Arbuckle (Smith Center, Kansas 1887Hollywood, Califòrnia 1933), més conegut pel seu sobrenom Fatty, fou un actor i director cinematogràfic nord-americà de la primera generació de cinema còmic nord-americà.


Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Els inicis

Desprès d’una breu estada al vodevil, fou contractat per la productora cinematogràfica Selig a on interpretà una primera sèrie de curtmetratges entre 1909 i 1913, la qual cosa el feu ser un autèntic pioner del cinema còmic nord-americà, llavors encara molt primitiu abans, fins i tot, de la descoberta de Hollywood com a lloc preferent a on instal·lar la industria cinematogràfica.

El 1913 Mack Sennet el reclutà per a la seva productora Keystone a on treballà a un ritme de dos curtmetratges per setmana, fent papers secundaris, com a membre dels Keystone Cops entre d´altres, apareixent a títols del mateix Charles Chaplin o Mabel Norman, amb qui faria parella còmica en alguns dels millors curtmetratges d’aquella època.

Aviat es convertí en el segon còmic més estimat del públic, amb l'excepció de Charles Chaplin. La seva agilitat de moviments en un home que feia més de 120 kg. De pes fascinava a l'audiència. Fatty dominava l’acrobàcia i el malabarisme, a part de ser un actor amb un registre expressiu molt notable.

[edita] La època d'esplendor

Mica a mica, l'èxit de Roscoe Arbuckle com a protagonista depassà totes les espectatives i aquest decidí independitzar-se, creant la seva pròpia productora, la Comique Film Productions el 1917, a on començà a produir, dirigir, escriure i protagonitzar la seva pròpia sèrie de pel·lícules curtes, per a les quals podia dedicar un temps molt més llarg de producció, començant, des d’aquell moment, el que seria la seva etapa més brillant.

Justament per a aquests curtmetratges, fitxà al llavors jove talent del teatre i del vodevil Buster Keaton qui ben aviat adquirí categoria de col·lega fílmic davant i darrera la càmera, esdevenint amb el temps, el seu millor amic personal.

L´estil cinematogràfic del Roscoe Arbuckle d’aquella època evolucionà, molt ràpidament, des de la més anàrquica grolleria a l'estil Keystone dels primers curts, fins a una nova sofisticació, tan visual com a nivell de gags, de la qual no seria aliena la ma de Buster Keaton.

[edita] El gran escàndol i el declivi

El 1919 signà un contracte amb la Paramount per a protagonitzar llarg metratges arribant a rodar-ne un total de nou, en el breu espai de dos anys. Gran part del material filmat per a Paramount és perdut, pel que és difícil jutjar-ne la qualitat. Però la seva ascendent carrera es veié de sobte truncada per l'escàndol més sonat del primer Hollywood: Roscoe Arbuckle es veié acusat de l'assassinat de la jove Virginia Rape en una festa a San Francisco.

Tot i ser absolt, la premsa va destruir la seva imatge i Hollywood li va tancar les portes definitivament: L'escàndol Fatty va ser un punt d'inflexió en la manera en com el públic nord-americà va percebre la, fins llavors innocent, comunitat fílmica de Los Angeles, arribant a produir-se manifestacions i aldarulls provocats pels grups més radicalment moralistes de la societat.

'Roscoe Arbuckle aconseguí continuar dirigint pel·lícules de cert renom, sota el fals nom de William B. Goodrich però mai més se'l va veure actuar, excepte en papers molt secundaris i gairebé d'amagat, fins que va morir enmig del més gran oblit.

La fama i l'apreciació crítica de la obra de Roscoe Arbuckle ha gaudit d'una revifada espectacular els darrers temps: les noves generacions han fet un apropament lluny dels prejudicis que envoltaven a un dels més talentosos pioners de Hollywood, fins fa poc molt més famós per l'escàndol que va viure que per la seva innovadora obra.

[edita] Filmografia seleccionada

  • Fatty and Mabel Adrifft (1915)
  • Fatty at Conney Island (1917)
  • The Butcher Boy (1917)
  • Good Night Nurse (1918)
  • Moonshine (1918)
  • The cook (1918)
  • The Bell Boy (1919)
  • Backstage (1919)
  • The Garage (1920)