[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rodopsina - Viquipèdia

Rodopsina

De Viquipèdia

La rodopsina és un pigment fotosensible que es troba els bastons, un dels tipus cel·lulars fotoreceptors que es troben a la retina dels vertebrats. És tracta d'una proteïna transmembrana de la superfamília dels receptors acoblats a proteïna G o GPCR (de l'anglès, G-protein coupled receptor) localitzada a la membrana dels discs del segment extern del bastó.

[edita] Estructura

La rodobsina consta d'una part protèica, l'apoproteïna opsina i una de no protèica, el derivat de la vitamina A (11-cis-retinal). De fet 11-cis-retinal actua de lligand, unit covalentment a la proteïna opsina.

L'opsina és una cadena polipeptídica formada per uns 348 aminoàcids i un pes de 40kDa. S'estructura en tres dominis, l'extracel·lular, l'intermembranós i l'intracel•lular. El domini transmembrana de l'opsina es distribueix en set trams d' hèlix alfa que se situen perpendiculars a la membrana units per parts protèiques sense estructura definida.

L'extrem carboxil terminal se situa a la part citosòlica constituint el domini intracel·lular i l'amino terminal extracel·lular en posició intradiscal.

L' 11-cis-retinal se situa unit a una de les hèlix alfa al centre de la molècula i colocat perpendicularment. Aquest situació fa que quan arribi llum i incideixi en l' 11-cis-retinal, aquest es transformi de la forma isomèrica cis a trans, produint l'activació d'una proteïna G que desencadenarà un seguit reaccions citoplasmàtiques que promouran l'impuls nerviós.