[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rizobi - Viquipèdia

Rizobi

De Viquipèdia

Nòduls radiculars que contenen bacteris  rhizobium
Nòduls radiculars que contenen bacteris rhizobium

Rizobi o Rhizobium (en plural Rhizobia) són un tipus de bacteris que fixen el nitrogen atmosfèric a les arrels de les plantes de la família de les fabacies olleguminoses.

Hi ha altres bacteris fixadors de nitrogen (Frankia) i altres plantes no lleguminoses que viuen simbioticament amb ells com els verns (Betulàcies)o el roldor (Coriariàcies)

Morfològicament els Rizobis són gram negatius, mòbils i no esporulants.

El 1889 va ser identificada la primera espècie com Rhizobium leguminosarum i posteriorment altres espècies descobertes van ser incloses dins del mateix gènere Rhizobium però posteriormen t s'han classificat en altres gèneres. Actualment hi ha 55 espècies de Rhizobia en 12 gèneres.


Taula de continguts

[edita] Taxonomia

Famílies Gèneres
Rhizobiaceae Rhizobium (incloent Allorhizobium), Sinorhizobium/Ensifer
Bradyrhizobiaceae Bradyrhizobium
Hyphomicrobiaceae Azorhizobium, Devosia
Phyllobacteriaceae Mesorhizobium, Phyllobacterium
Brucellaceae Ochrobactrum
Methylobacteriaceae Methylobacterium
Burkholderiaceae Burkholderia, Cupriavidus
Oxalobacteraceae Herbaspirillum


[edita] Importància en agricultura

La capacitat de fixar nitrogen en les plantes lleguminoses és la base de la rotació de conreus tradicional. Un adob químic ric en nitrogen pot dificultar o impedir la nodulació i per tant la fixació de nitrogen. Algunes espècies com la soia no fan simbiosi a Europa amb les varietats de rhizobium d'Europa i cal inoccular el bacteri artificialment (el mateix passa amb altres Països amb plantes no auitòctones). La fixació de nitrogen a càrrec dels bacteris no perjudica el medi ambient

[edita] Mecanisme de la simbiosi entre rhizobium i plantes

El bacteri rhizobium que viu al terra en trobar una arrel d'una lleguminosa adequada fa penetrar una pilositat fins el centre de l'arrel i de la proliferació cel·lular es forma un nòdul visible exteriorment. El bacteri dóna nitrogen assimilable per a la planta i rep glúcids proteïnes i oxigen.


[edita] Enllaços externs