[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Riu Nevà - Viquipèdia

Riu Nevà

De Viquipèdia

El riu Nevà al seu pas per Sant Petersburg. Al fons la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau
El riu Nevà al seu pas per Sant Petersburg. Al fons la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau
El Nevà a Sant Petersburg el 1761
El Nevà a Sant Petersburg el 1761

El Nevà (en rus Нева) és un riu de Rússia, de 74 km de longitud, que va des del llac Làdoga (Ладожское Озеро, Làdojskoie Ózero) i, després de passar per l'itsme de Carèlia (Карельский Перешеек, Karelski Pereixèiek) i la ciutat de Sant Petersburg (Санкт-Петербург, Sankt Peterburg), desemboca al golf de Finlàndia (Финский Залив, Finski Zaliv).

A l'edat mitjana, el riu tenia una gran importància, ja que en ser ample i navegable constituïa un canal de comunicació entre el mar Bàltic i el Volga, cap a l'orient. Va ser l'escenari de la Batalla del Nevà (1240). Durant el segle XVI, la desembocadura del Nevà va albergar la fortalesa sueca de Nyen, i un entrant de terra al Làdoga, la fortalesa russa d'Orèixek, després anomenada Schlüsselburg, que més tard canviaria el nom pel de Fortalesa de Sant Pere i Sant Pau (Петропавловская Крепость, Petropàvlovskaia Krèpost), el 1703.

Situada a l'illa de la Llebre (Зайчии Остров, Zaitxi Óstrov), actualment la fortalesa es considera la primera estructura del Sant Petersburg dels nostres dies. El clergue rus Grigori Rasputín es va ofegar en aquest riu el 1916.