[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rinolòfid - Viquipèdia

Rinolòfid

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Rinolòfids
Great Horse-Shoe Bat
Great Horse-Shoe Bat
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Chiroptera
Família: Rhinolophidae
Gray, 1825
Subfamílies

Hipposiderinae
Rhinolophinae

Els ratpenats de ferradura o rinolòfids (Rhinolophidae) comprenen aproximadament 130 espècies i deu gèneres.

Taula de continguts

[edita] Morfologia

Deuen el seu nom al fet de tindre una sèrie d'excrescències cutànies al voltant de les obertures nasals, la més inferior de les quals té forma de ferradura. Una altra característica típica d'aquesta família són les orelles: de forma triangular, amb la base ampla i acabades en punta, es poden moure per separat i no posseeixen tragus. La cua, curta, queda pràcticament tota inclosa dins la membrana alar, llevat d'una petita porció de la punta.

Com que tenen les ales curtes i amples, no poden volar gaire ràpid ni gaire alt, de manera que fan un vol oscil·lant, semblant al de les papallones, però, en canvi, poden maniobrar amb agilitat. No fam moviments quadrúpedes i sempre dormen penjats pels peus de cap per avall, amb la cua replegada sobre l'esquena i les ales embolcallant tot el cos, i també les cries durant els primers dies de vida.

[edita] Hàbitat

Els rinolòfids són, bàsicament, ratpenats de bosc que s'amaguen en cavitats subterrànies, encara que això no vol pas dir que no se'ls pugui trobar en altres llocs, com per exemple en edificacions humanes, sobretot deshabitades, ja que en general defugen l'activitat humana. Al final de la tardor es retiren a hivernar en una cova situada a pocs km del refugi que feien servir durant l'estiu, després d'haver acumulat reserves de greix corporal. No dormen d'una tirada, sinó que es van despertant de tant en tant i surten a volar una mica, a defecar i orinar, i fins poden caçar algun insecte i beure aigua. Quan arriba la primavera, o fins i tot una mica abans, es desperten.

Als Països Catalans habiten quatre espècies de ratpenats de ferradura (el ratpenat de ferradura gros, el ratpenat de ferradura petit, el ratpenat de ferradura mitjà i el ratpenat de ferradura mediterrani). Com que totes són més o menys de la mateixa mida i morfològicament s'assemblen molt, és difícil diferenciar-les. Els zoòlegs les distingeixen per la forma de les làmines de les excrescències nasals.

[edita] Classificació

[edita] Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Rinolòfid
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies