[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Residència dels Estats de Rajputana Occidental - Viquipèdia

Residència dels Estats de Rajputana Occidental

De Viquipèdia

Residència dels Estats de Rajputana Occidental
Residència dels Estats de Rajputana Occidental
Agència i Residència dels Estats de Rajputana Occidental
Agència i Residència dels Estats de Rajputana Occidental

La Residència dels Estats de Rajputana Occidental fou una divisió de l'Agència de Rajputana formada pels estats del sud-oest, Jodhpur (el més gran de l'agència), Jaisalmer i Sirohi. Tenia al nord Bikaner, a l'oest els estats de Bahawalpur i Khairpur al Panjab, i la província del Sind, al sud el Gujarat i entre d'altres el Palanpur, i a l'est Udaipur, la província d'Ajmer-Merwara, Kishengarh i Jaipur. La capital fou la ciutat de Jodhpur.

Era un territori àrid i sec excepte al sud-est de Jodhpur i Sirohi, amb les muntanyes Aravalli que marcaven el límit sud-oriental. La població que el 1881 sobrepassava en uns vuit mil habitants els dos milions, va passar a 2.834.715 el 1891 per baixar a 2.163.479 el 1901 a causa de la fam de 1899-1900 i les epidèmies que la van seguir.

Tot i ser la divisió més gran de la Rajputana (més del doble de la següent) fou una de les de menys densitat de població (41 hab./milla quadrada, però a Jaisalmer nomes de 4,5 persones per milla quadrada). La superfície era de 137.241 km2. El 82% era de religió hindú, el 8% musulmà i el 7% jains, i la resta altres religions incloent sikhs i cristians (aquestos quasi tots a Sirohi). En total la residència tenia 4909 pobles i 33 ciutats. Les principals ciutats era Jodhpur, Phalodi, Nagaur, Pali, Sojat i Sambhar.

El 1933 l'estat de Palanpur, el principal de l'antiga agència de Palanpur (anomenada agència Banas Kantha entre 1925 i 1933), i l'estat de Danta (de l'agència Mahi Kantha) foren incorporats a aquesta residencia i per tant a l'agència de la Rajputana.

La residència era una entitat diferent a l'Agència dels Estats de Rajputana Occidental, formada pels estats de Banswara, Partabgarh, Dungarpur i Kushalgarh, formada el 1906.