[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Realitat augmentada - Viquipèdia

Realitat augmentada

De Viquipèdia

La Realitat augmentada consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la realitat virtual, ja que no substitueix la realitat física, sinó que sobreimprimeix les dades informàtiques al món real.

Taula de continguts

[edita] Com funciona

Els dispositius de Realitat augmentada normalment consten d’un "headset" i d’un sistema de "display" per mostrar a l’usuari la informació virtual que s’afegeix a la real.

El "headset" porta incorporat sistemes de GPS, necessaris per tal de poder localitzar amb precisió la situació de l’usuari. També inclou sistemes inercials i òptics que són capaços de mesurar característiques com la acceleració, la orientació i l’angle d’inclinació.

Els dos principals sistemes de "displays" emprats són la pantalla òptica transparent (Optical See-through Display) i la pantalla de mescla d’imatges (Video-mixed Display). Tant un com l’altre fan servir imatges virtuals que es mostren a l’usuari mesclades amb la realitat o bé projectades directament en la pantalla.

[edita] D.A.R.T. (Designer’s Augmented Reality Toolkit)

El D.A.R.T. és un sistema de programació que va ser creat al Augmented Environments Lab, al Georgia Institute of Technology, per ajudar als dissenyadors a visualitzar la mescla dels objectes reals i virtuals. Proporciona un conjunt d'eines per als dissenyadors: extensions per al Macromedia Director (eina per crear jocs, simulacions i aplicacions multimèdia) que permeten coordinar objectes en 3D, vídeo, so i informació de seguiment d'objectes de Realitat Augmentada.

Incorpora unes paletes de comportament (accions que un sistema informàtic té en resposta a un estímul) gràcies a les quals es pot seguir objectes marcats en un vídeo i reaccionar en temps real a senyals de sensors, com per exemple quan en un vídeo la càmera segueix els moviments d'una persona.

EL D.A.R.T. ofereix un marc de treball extensible del qual els dissenyadors poden apropiar-se. Així doncs, qualsevol que estigui desenvolupant una nova aplicació de Realitat Augmentada pot editar els comportaments del D.A.R.T. per tal d'adaptar-lo a les seves pròpies necessitats.

[edita] Reptes

La Realitat Augmentada ha de generar models informàtics de llocs i sons relacionats amb la realitat física, així com determinar la situació exacta de cada usuari, i ser capaç de mostrar a l'usuari una representació realista de l’entorn que s’ha afegit virtualment.

És molt important determinar la orientació i posició exacta de l’usuari, sobretot en les aplicacions que així ho requereixin: un dels reptes més important que es té a l’hora de desenvolupar projectes de Realitat augmentada és que els elements visuals estiguin coordinats a la perfecció amb els objectes reals, ja que un petit error d’orientació pot provocar un desalineament perceptible entre els objectes virtuals i físics. En zones molt àmplies els sensors d’orientació fan servir magnetòmetres, inclinòmetres, sensors inercials... que poden veure’s afectats greument per camps magnètics, i per tant s'ha d'intentar reduir al màxim aquest efecte.

Seria interessant que una aplicació de Realitat augmentada pogués localitzar elements naturals (com arbres o roques) que no haguessin estat catalogats prèviament, sense que el sistema hagués de tenir un coneixement previ del territori.

[edita] Aplicacions

La Realitat Augmentada ofereix infinitat de noves possibilitats d’interacció, que fan que estigui present en molts i diversos àmbits, com són l’arquitectura, l’entreteniment, la educació, l’art, la medicina o les comunitats virtuals.

* Projectes educatius: Actualment la majoria d’aplicacions d’AR per a projectes educatius es fa servir en museus, exhibicions, parcs d'atraccions temàtics... ja que el seu cost encara no és suficientment baix per a que puguin ser emprades en l’àmbit domèstic. Aquests llocs aprofiten les connexions wireless per mostrar informació sobre objectes o indrets, així com imatges virtuals com per exemple ruines reconstruïdes o paisatges tal i com eren en el passat.


* Entreteniment: Tenint en compte que el dels jocs és un mercat que mou uns 30.000 milions de dòlars a l’any als Estats Units, és comprensible que s’estigui apostant molt per la Realitat Augmentada en aquest camp ja que aquesta pot aportar moltes noves possibilitats a la manera de jugar.

Una de les posades en escena més representatives de la Realitat augmentada és el "Can You See Me Now?", *[1] de Blast Theory [2]. És un joc on-line de persecució pels carrers on els jugadors comencen en localitzacions aleatòries d’una ciutat, porten un ordinador portàtil i estan connectats a un receptor de GPS. L’objectiu del joc és procurar que un altre corredor no arribi a menys de 5 metres d’ells, ja que en aquest cas se'ls fa una foto i perden el joc. La primera edició es va fer a Sheffield però després es va repetir a moltes altres ciutats europees.

Un altre dels projectes amb més èxit és l'ARQuake Project, on es pot jugar al videojoc Quake en exteriors, disparant contra monstres virtuals.

Tot i aquestes aproximacions, encara és difícil obtenir beneficis d'aquest mercat ja que el hardware és molt costós i es necessitaria molt temps d'ús per amortitzar-lo.


* Simulació: Es pot aplicar la Realitat Augmentada per simular vols i trajectes terrestres.


* Serveis d'emergències i militars: En cas d'emergència la Realitat Augmentada pot servir per mostrar instruccions d'evacuació d'un lloc. En el camp militar, pot mostrar informació de mapes, localització dels enemics...


* Arquitectura: La Realitat Augmentada és molt útil a l'hora de ressucitar virtualment edificis històrics destruits, així com projectes de construcció que encara estan sota pla.

[edita] Enllaços