[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Reacció adversa a medicament - Viquipèdia

Reacció adversa a medicament

De Viquipèdia

Una reacció adversa a medicament o RAM és un efecte no desitjat que es produeix en un pacient en ser tractat amb un o diversos medicaments. Se sol denominar també efecte secundari.

Les reaccions adverses es classifiquen en:

  • Esperades o tipus A, quan la reacció es produeix pel mateix efecte farmacològic del medicament, però exagerat.
  • Inesperades o tipus B, quan és una reacció poca comuna no relacionada amb l'efecte farmacològic i que es produeix per una susceptibilitat particular del pacient al fàrmac. Exemples: reacció al·lèrgica a penicil·lina o leucopènia produïda per clozapina.

També es poden dividir en lleus o tolerables i en greus, fins i tot letals.

Els professionals sanitaris, els fabricants i els titulars de medicaments, tenen el deure de comunicar amb celeritat a les autoritats sanitàries o als centres especialitzats les RAMs.

La farmacovigilància consisteix a recollir, classificar i elaborar la informació sobre les reaccions adverses als medicaments.


Aquest article sobre Farmàcia i Farmacologia és un esborrany i possiblement li cal una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, pots ajudar a la Viquipèdia expandint-lo i millorant la qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.