[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rafael Moreno Aranzadi - Viquipèdia

Rafael Moreno Aranzadi

De Viquipèdia

Pichichi
Informació personal
Nom complet Rafael Moreno Aranzadi
Sobrenom Pichichi
Data de naixement 8 d'agost del 1892
Lloc de naixement Bilbao, Espanya
Data de mort    1 de març de 1922 (Amb 29 anys)
Lloc de mort    Bilbao, Espanya
Alçada 1,54 m
Informació del club
Club actual
Posició Davanter
Clubs professionals
Anys Club PJ (gols)
1911-1921 Athletic Bilbao 17 (10) [1]
Selecció nacional
1920 Espanya Espanya 5 (1)

Rafael Moreno Aranzadi, més conegut com Pichichi, va ser un futbolista basc. Va néixer a Bilbao (Biscaia). Jugava de davanter a l'Athletic Club de Bilbao.

Taula de continguts

[edita] Biografia

En 1911 va començar a jugar en el Athletic Club de Bilbao. Amb aquest equip va aconseguir quatre Copes del Rei, disputant un total de 17 partits i marcant deu gols, en una època en que encara no es disputava el campionat de lliga. Pichichi va ser el primer jugador a marcar un gol a l’estadi San Mamés. Va ser en la inauguració de l'estadi, el 21 d'agost de 1913 en el partit Athletic 1 - 1 Racing d'Irun.

Va abandonar el futbol en 1921. Un any més tard (2 de març de 1922) va morir a conseqüència del tifus.

Pichichi va ser un dels millors golejadors de l'època i com a reconeixement al que va aconseguir se li va donar el seu nom a un trofeu. És el trofeu que rep el màxim golejador de la lliga espanyola de futbol cada temporada, el Pichichi. Aquest trofeu es va crear per a la primera lliga espanyola de futbol de la història (temporada 1928-1929) i en l'actualitat és un dels trofeus més importants a nivell individual dintre del futbol espanyol.

En 1926 l’Athletic Club de Bilbao va rendir un homenatge a Pichichi col·locant un bust seu a l’estadi San Mamés. És costum que quan en equip visita per primera vegada l’estadi San Mamés doni com a ofrena un ram de flors a aquest bust.

[edita] Selecció nacional

Va ser internacional amb la selecció espanyola en 5 ocasions. El seu debut com a jugador de la selecció va ser en el primer partit disputat per Espanya, el 28 d'agost de 1920, en el partit Dinamarca 0 - 1 Espanya, dels Jocs Olímpics Anvers 1920.

Els cinc partits que va jugar amb la selecció van ser a aquestos Jocs Olímpics, on va aconseguir la medalla de plata. En aquestes Olimpíades Pichichi va marcar un gol en un partit contra Holanda.

[edita] Clubs

[edita] Títols

Medaller
Jocs Olímpics
Futbol
Plata Anvers 1920 futbol masculí

[edita] Nacionals

[edita] Internacionals

  • Medalla de plata als Jocs Olímpics Anvers 1920

[edita] Enllaços externs

[edita] Referències

  1. Gols anotats a la Copa del Rei