[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Radioaficionat - Viquipèdia

Radioaficionat

De Viquipèdia

Un equip típic de radioaficionat
Un equip típic de radioaficionat

Un radioaficionat és una persona que gaudeix durant el seu temps lliure estudiant les ones electromagnètiques tant en el seu vessant pràctic com teòric.

Originalment un radioaficionat era una persona entesa en electrònica que estudiava l'ús pràctic de les ones electromagnètiques.

Amb el pas del temps els radioaficionats varen anar divergint els seus interessos cap a noves disciplines alienes, a vegades, a les comunicacions per mitjà d'ones electromagnètiques: informàtica, comunicacions digitals, etcètera.

Amb l'aparició de l'electrònica de consum també va aparèixer un nou tipus de radioaficionat, aquell que gaudeix utilitzant la ràdio per realitzar comunicats amb d'altres radioaficionats pel pur plaer de comunicar-se i mantenir un contacte.

La seva denominació reglamentària oficial és la de Servei d'Aficionats, la definició dels quals per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) des de fa diversos anys és la següent:

«Servei de radiocomunicació que té per objecte la instrucció individual, la intercomunicació i els estudis tècnics, efectuats per aficionats, això és, per persones degudament autoritzades que s'interessen en la radiotècnia amb caràcter exclusivament personal i sense fins de lucre».

[edita] Comunicació i experimentació

Aquestes són les finalitats de la radioafició i les motivacions per les quals persones de tots els nivells socials es fan radioaficionats. Joves i majors, junts gaudeixen de l'emoció de trobar i intercanviar coneixements amb persones de tot el món. És gairebé impossible descriure en paraules l'excitació que suposa la construcció d'un equip o la consecució d'un nou circuit, i després aconseguir que es comporti bé per a incorporar-lo com un perfeccionament més a l'estació.

Tota estació de radioaficionat disposa d'un distintiu o indicatiu de contacte amb el qual s'identifica (per exemple: EA3URC). L'indicatiu ha de figurar obligatòriament en la prova d'un contacte entre dos radioaficionats, la targeta QSL.

Els prefixos d'aquests indicatius han estat atribuïts a nivell mundial per la Unión Internacional de Telecomunicacions. Per exemple, els indicatius de contacte les primeres lletres dels quals són EA, EC i EB pertanyen a Espanya. EA3 pertany a Catalunya. Un dels indicatius de contacte més coneguts en el món sencer és EA3URC que pertany i identifica a l'estació de la URCAT, la Unió de Radioaficionats de Catalunya.

[edita] Enllaços externs