[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quseir al-Qadim - Viquipèdia

Quseir al-Qadim

De Viquipèdia

Quseir al-Qadim és un petit port d'Egipte a la costa de la Mar Roja, just a l'est de Luxor. El seu nom antic egipci fou Duau, i al període grec fou Leukos Limen (Port Blanc) i estava proper a un altre establiment portuari anomenat Myos Hormos (Μυὸς ὅορμος, català: Port del Musclo) que fou el seu nom romà. Hi ha un temple de l'època ptolemaica i un vell fortí a Sharia al-Gumhuria. És lloc de mercat pels beduins de la regió.

Fou utilitzat primer pels egipcis i al segle III aC pels Ptolomeus (Ptolemeu II Filadelf el va practicament fundar el 274 aC al cap que portava aquest mateix nom o un de similar). Fou elegit com a principal port pel comerç amb l'Índia, amb preferència sobre Arsinoe (Suez) al capdamunt de la mar Roja. El seu nom segurament li fou donat perquè a la rodalia es troba un musclo anomenat Pinna marina

Als segles I i II fou utilitzat pels romans pel comerç per l'oceà Índic, i alternativament es va dir Afrodita-Hormos (per les moltes esponges a la zona) però el nom antic va prevaldre; el viatge des de la sortida de la mar Roja fins a l'Índia durava 40 dies.

Després fou substituït per Berenice (que era mes al sud de la mar Roja) i Myos Hormos fou abandonat uns mil anys, fins que al segle XIII va tornar a ser utilitzat pels mamelucs d'Egipte i es va convertir en el principal port de la zona fins vers el 1840, essent utilitzat pels pelegrins a La Meca. Al segle XIX fou utilitzat com a centre d'entrenament per soldats reclutats al Sudan dirigits per mercenaris europeus.