[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quiró - Viquipèdia

Quiró

De Viquipèdia

Quiró (Cheiron, Χείρων) fou el més savi i just de tots els centaures. Va instruir a Aquil·les del pare del qual, Peleos, era amic. Segons Apol·lodor d'Artemita era fill de Cronos i Fílira i vivia al mont Pelió d'on, com altres centaures, en fou expulsat pels lapites. Fou educat per Apol·lo i Artemisa. Quiró era immortal però no volia viure sempre i va cedir la seva immortalitat a Prometeu. Es ca casar amb Nais o Camclo i la seva filla Endeis fou la mare de Pelcos. Va morir per un fletxa o es va matar a si mateix. Zeus el va posar entre els estels.

Quiró era el més famós dels centaures. Fill de Cronos i Fílira. Es va casar amb Càriclo i va tenir una filla anomenada Ocírroe.

Contràriament a la descripció habitual dels centaures, Quiró no era rude sinó amable i no era primitiu sinó culte, famós per la seva saviesa. Els seus coneixements eren especialment amplis en el camp de les herbes medicinals i les seves propietats curatives.

Alguns dels herois més famosos de la mitologia grega (vegeu: Aquil·les, Jàson i Enees) van ser alumnes de Quiró. Fins i tot el propi Apol·lo li va confiar al seu fill Asclepi perquè l'eduqués.

En quant a edat, Quiró era immortal. No obstant, va tenir la mala sort de ser ferit per una fletxa que el seu amic Hèracles havia untat amb el verí de l'Hidra de Lerna. Veient que no hi havia res a fer, Quiró va cedir la seva immortalitat a Prometeu.