[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Qatna - Viquipèdia

Qatna

De Viquipèdia

Qatna fou un regne de la branca dels semites cananeus del nord, en torn a la ciutat d'aquest nom (avui Homs) del que es tenen noticies des al menys el 1800 aC quant n’era rei Ishi-Addu, que fou el pare d'Amutpiel, que es esmentat als arxius de Mari. Amutpiel era governador de Nazala com a príncep hereu i després fou rei. La germana de'Amutpiel, Belmun, es va casar amb Jasmah-Addu de Mari de la que fiu l'esposa principal. Probablement la mara d'Amutpiel fou Lammassi-Ashur, una princesa d'Assur o Ekallatum. Zimri-Lim de Mari es va casar també amb una princesa de Qatna, anomenada Dam-hurasim.

Destruida Mari per Hammurabi les fonts desapareixen; probablement Qatna va caure sota dependència d'Alep (Iamkhad) i vers el 1500 aC es va sotmetre a Mitanni. Es possible que Amenhotep I (vers 1515-1494 aC) Tuthmosis I (vers 1494-1482 aC) haguesin estat a la ciutat en les seves expedicions a Síria. Tuthmosis III l'esmenta a una inscripció, i diu que hi va ser al seu 33è any de regnat. Amenhotep II (vers 1427-1401 aC) fou atacat per soldats de Qatna amb suport hurrita al creuar l'Orontes però en va sortir victoriòs. Qatna va estar a la zona de frontera amb Mitanni, pero sota influència egípcia, i encara es esmentada vers el 1180 aC.

Durant la campanya síria de Subiluliuma I vers el 1340 aC, Akizzi de Qatna va demanar ajut a Akhenaton però no la va rebre i va caure en mans dels hitites, essent saquejada i els habitants deportats a Hatti. Al seu lloc com a poder regional va emergir el regne de Nuhase

[edita] Reis

  • Ishi-Addu vers 1800 aC
  • Amutpiel ben Ishi-Addu vers el 1800 aC
  • Idanda, vers 1400 aC
  • Taku, vers 1400 aC
  • Akizzi vers el 1350 aC