Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Discussi??:Principat de Catalunya/2006 - Viquip??dia

Discussi??:Principat de Catalunya/2006

De Viquip??dia

Arxiu Aquesta p??gina mostra l'arxiu d'una p??gina de discussi??. No modifiqueu el contingut d'aquesta p??gina. Si voleu discutir algun nou tema o recuperar alguna cosa d'aquest arxiu feu-ho a la p??gina de discussi?? actual.

Taula de continguts

Sobre la catalanitat de la Fenolleda

En relaci?? a l'article voldria manifestar la meva disconformitat amb el fet que es negui la catalanitat de la Fenolleda i se la vinculi nacionalment a Occit??nia, tot especificant que est?? dins del Departament dels Pirineus Orientals.

La Fenolleda ??s i ha estat des de els seus or??gens una comarca catalana, amb llengua, cultura i pertinen??a pol??tica al Principat de Catalunya quan aquest ??ltim encara no s'anomenava aix??, depenent del Casal de Barcelona. Va ser a la fase final de la Croada dels Albigesos, concretament l'any 1.255, que l'ex??rcit dels croats francesos, sota les ordres del rei mal anomenat Sant Llu??s de Fran??a, la va conquerir a l'ex??rcit catal?? amb la caiguda del Castell de Querb??s. Posteriorment, el rei Jaume I (mal anomenat el conqueridor) el 1.258, amb la signatura del nefast Tractat de Corbeil va renunciar a aquesta comarca catalana.

El 1.473, amb motiu d'una guerra per recuperar el Rossell?? als francesos, que l'havien ocupat aprofitant la Guerra Civil Catalana, finalitzada l'any anterior, el rei catal?? Joan II la va reconquerir. Per?? va romandre poc temps sota sobirania catalana.

Al 1.790 amb la nova divisi?? administrativa per departaments impulsada per la Revoluci?? Francesa, la comarca de la Fenolleda que des dels or??gens de l'ocupaci?? francesa va ser adscrita administrativament a la senescalia de Carcassona, va ser incorporada al nou departament del Rossell?? (ben aviat anomenat dels Pirineus Orientals) excepte la seva part m??s occidental que va ser adscrita a un departament occit?? (el de l'Aude), fet que va provocar protestes dels seus habitants, doncs volien estar adscrits al departament catal??. Malgrat aix??, actualment, la identitat catalana ja s'ha perdut totalment en aquesta petita part de la comarca.

La pertinen??a, doncs, d'aquesta comarca a l'estat franc??s des del segle XIII ha motivat que en una petita part de la comarca les manifestacions culturals siguin de car??cter occit??, i que a la major part de la comarca la llengua occitana hagi substitu??t a la llengua catalana, encara que en una petita part composta de 5 municipis a la part sud-oriental la llengua pr??pia encara ??s la catalana.

Per tant, considero que haur??eu de modificar la part de l'article que fa refer??ncia a la Fenolleda com a part occitana adscrita al departament dels Pirineus Orientals, i incloure-la com una comarca m??s de la Catalunya Nord i per tant, de Catalunya, en tot cas si cal especificant que en la major part d'aquesta comarca s'hi parla occit??.

Si voleu m??s refer??ncies consulteu la Gran Enciclop??dia Catalana i la enciclop??dia del Rom??nic Catal?? a l'apartat dedicat a la Fenolleda, entre d'altres llocs.

No tot Catalunya est?? dins la Pen??nsula Ib??rica.

En relaci?? un altre cop a l'article de ???Catalunya??? considero que ??s incorrecte la ubicaci?? geogr??fica que en feu, tot esmentant que el Principat de Catalunya est?? situat a la costa nord-est de la Pen??nsula Ib??rica.

Una part de Catalunya ??s fora d'aquesta pen??nsula, com ara la Vall d'Aran i les comarques nord-catalanes del Rossell??, el Vallespir, el Conflent, la Fenolleda i el Capcir (no aix?? l'Alta Cerdanya).

Per tant, us sol??licito que modifiqueu aquest apartat, tot reflectint que aquestes 6 comarques del nord del pa??s estan fora de la Pen??nsula Ib??rica.

Cargol & Mani

Interwikis

En Makinal es pregunta per qu?? he tret l'interwiki es. Aqu?? tenim dos articles: Catalunya (sobre el Principat) i Comunitat aut??noma de Catalunya. Es corresponen i estan enlla??ats amb en:Catalonia (historic territory) i en:Catalonia. L'article es:Catalu??a va sobre la comunitat aut??noma i est?? enlla??at all??. Penso que aqu?? sobra i no ??s correcte que estigui a dos llocs.--VRiullop (parlem-ne) 19:58, 26 feb 2006 (UTC)

A mi em sembla que si nosaltres tenim 2 articles que es corresponen amb un de sol a :es, el logic seria que tots dos hi enllacessin. Xevi 20:15, 26 feb 2006 (UTC)

Arquitectura Catalana

Ei Administradors, qu?? tal si afegiu -ja que no ho puc fer jo- aquest link a la secci?? d'enlla??os externs de la p??gina de Catalunya:

  • Arquitectura Barcelona - Cronologia d'arquitectura catalana i biografies d'arquitectes catalans, des del g??tic fins a l'arquitectura contempor??nia

no en trobareu cap altra on hi apareguin a la vegada coses tan, aparentment, desconegudes (com l'autoria de la Pla??a Lloreda de Badalona (finalista d'un FAD tanmateix) com el gran monstre pre-rom??nic de Sant Pere de Rodes o qui va ser el primer individu a firmar com a "arquitecte" al Principat de Catalunya, quan encara hi havia una Catalunya Vella i una Nova...

au va, afegiu el link a la llista!

No cal ser administrador per canviar la p??gina. Tan sols registrar-se. Llull ?? (vost?? dir??) 21:53, 30 mar 2006 (UTC)

Ciutats

Companys,

A l'apartat de les ciutats s'esmenten arbitr??riament unes viles i ciutats i se n'ometen d'importants (Vic, Tortosa, Cervera, La Seu, etc.) Segueixen algun ordre o es totalment aleatori. Si ning?? diu res, d'ac?? 5 dies ho canviar?? i hi posar?? les que esmento ac??.

Vilallonga 17:10, 5 jun 2006 (UTC)

Definici??n err??nea

Quiero quejarme con el "av??s de sospita", ??c??mo puedo hacerlo? ??sta definici??n no est?? escrita para nada desde un punto de vista objetivo, es lo que le gustar??a que fuera al autor de la definici??n. Hagan el favor de mirarlo y rectificarlo porque no es correcto y no hay que difuminar ideas falsas sobre la realidad, es enga??ar a la gente. Esto es un diccionario, una enciclop??dia, es r??diculo que pretendan cambiar la situaci??n por una simple definici??n, y, adem??s de eso, estafando a los lectores. Muchas gracias.

S?? dius quina part creus que no ??s neutral i redactes una contraoferta molt gustosament l'analitzarem i la debarirem. S?? s??mplement ??ts un troll, ??bviament, no et farem ni cas. --Makinal 07:47, 8 oct 2006 (UTC)
Crec que toca bloquejar la modificaci?? d'aquesta i altres p??gines als usuaris no registrats, que fan malb?? la feina de la gent. --Panotxa 22:08, 16 oct 2006 (UTC)

Falta d'ortografia

Al principi de l'article, on es diu que Catalunya est?? administrativament dividida en dos parts hi ha una falta d'ortografia massa corrent, malhauradament, entre molts catalanoparlants: hauria de dir-hi dues i no pas dos, ja que parts ??s un substantiu femen??.

No trobo la cita de Ramon Muntaner

He estat buscant la cita de Ramon Muntaner que indica l'article :

"Fill, jo us do la bandera nostre, antiga del Principat de Catalunya, la qual ha un singular privilegi: que null temps en camp on la nostra bandera reaial sia estada, jam??s no fou ven??uda ni desbaratada".

Pero no aconsegueixo trobar-la. Utilitzo aquesta edici?? digitalitzada de la Cr??nica http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/bc/91348064098793506388868/thm0000.htm

Aquest es el cap??tol concret en que el rei Jaume despedeix al seu fill, que surt per a la conquesta de Sardenya. http://www.cervantesvirtual.com/servlet/SirveObras/bc/91348064098793506388868/ima0481.htm

Es possible que la cita sigui incorrecte ?

La cita la vaig treure del llibre Historia de Catalu??a de Juan Regl??, Alizanza Editorial, Madrid, 1977. Diu: "Al partir la escuadra de Portfang??s, Jaime II despedir??a a su hijo y a las fuerzas expedicionarias con las siguientes palabras:". Segueix la cita textual sense m??s refer??ncies. Tot seguit parla de Muntaner: "... la ??poca de Jaime II sugiere al cronista ampurdan??s Ram??n Muntaner ... la idea unitaria y patri??tica con el ejemplo citado ..." Ara que ho torno a llegir em surt el dubte de si ho vaig interpretar b??. ??s una mica conf??s i podria ser que "el ejemplo citado" no sigui la cita anterior. Buscant per altres llocs ??s possible que la cita sigui d'un discurs del rei Mart?? basat en la Cr??nica del rei Pere i no la de Muntaner.VRiullop (parlem-ne) 16:22, 20 set 2006 (UTC)

Doncs per a ser una mica rigorosos, em sembla que s'hauria de modificar l'article, i mentre no trobem l'origen de la cita, especificar que est?? treta d'aquest llibre de Juan Regl??. Mes que res perqu?? no crec que realment sigui de la Cr??nica de Ramon Muntaner, perqu?? per a m??s que he buscat, no he aconseguit trobar-la all??.

Marc Guillot.

Doncs si no est?? clar l'origen millor la trec. Encara que ??s una cita maca perd el sentit en aquest context. La substituexo per una altra cita m??s aclaridora. VRiullop (parlem-ne) 13:14, 23 set 2006 (UTC)