[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2007/Imatges de cobertes i portades - Viquipèdia

Viquipèdia Discussió:Presa de decisions/2007/Imatges de cobertes i portades

De Viquipèdia

M'explico. D'entrada havia pensat fer una impugnació a la totalitat i, tal com diu la Fundació, esborrar-ho tot. He intentat ser honest i analitzar-ho cas per cas per veure per on es pot justificar. Em queda amb la impressió de que realment no hi ha interès en profunditzar en el tema. Simplement és un "justificar-ho com puguis però deixa'm copiar lliurament d'internet i de l'anglesa". Segueixo pensant el mateix que fa un any. Som una viqui petita i no tenim prou gent per dedicar-nos a la feina complexa i feixuga de les imatges. És una qüestió que acaba provocant frustracions i disgustos, i és motiu d'abandonament d'alguns usuaris. Les viquis del nostre entorn europeu que han analitzat en profunditat la situació de les imatges no lliures, han acabat per restringir-les del tot o només a alguns casos concrets. Només l'anglesa segueix significativament aferrada al fair use encara que amb unes condicions cada cop més dures i que difícilment podem assumir ja que exigeix un control pel que no tenim recursos. La permissivitat amb les imatges no lliures acaba provocant mals usos. No és normal que l'article Barcelona tingui 19 imatges pròpies d'italians, holandesos i alemanys, i cap sigui d'un usuari registrat aquí. El mateix es pot dir de Palma, València o dels jugadors del Barça. Hem d'esperar que vinguin turistes per tenir imatges lliures del Parlament de Catalunya? Això no és normal i només és una mostra de la despreocupació per les imatges a no ser que es puguin copiar sense moure's del teclat.

Un cop m'he desfogat, anem per feina. Presento aquí el cas del grup d'imatges de cobertes i portades, independentment de que també s'haurien d'anar analitzant altres casos. Sincerament no he trobat justificació per aquestes imatges en base al dret de citació. Per una banda els titulars dels drets poden ser l'editorial o el dissenyador, en canvi s'utilitzen en els articles de l'autor de l'obra que no té els drets de la coberta. A més, citar vol dir comentar, analitzar la imatge i es descarta la mera il·lustració. Per més informació vegeu Viquiprojecte:Política de doctrina d'exempció/Cobertes i portades. --V.Riullop (parlem-ne) 18:24, 22 ago 2007 (CEST)

estic d'acord amb tu i està força ben explicat a la pàgina, per què haurien de ser una excepció? --barcelona 15:51, 25 ago 2007 (CEST)
En aquest cas sembla que no hi ha arguments legals i per tant crec que s'haurien de prohibir, però... I els screenshots què?.--SMP​·d​·+ 12:12, 5 set 2007 (CEST)
Si acceptem els criteris de la Fundació (i ho hem de fer), em sembla que hauríem d'esborrar més de la meitat de les imatges... i jo no ho veuria pas malament. --Xtv (que dius que què?) 17:34, 6 set 2007 (CEST)
Sobre els screenshots es pot veure Viquiprojecte:Política de doctrina d'exempció/Captura de pantalla. El viquiprojecte de revisió no està acabat, però he volgut començar per alguna cosa, en aquest cas les cobertes, i deixar altres casos per un altre dia que ja n'estic prou saturat. --V.Riullop (parlem-ne) 18:39, 6 set 2007 (CEST)

[edita] Comentaris de Meldor

En cap moment he tingut la intenció d'acabar amb el tema per la via ràpida. La fundació el va obrir el 23 de març i ens dóna de termini fins el 23 de març del 2008. Se'ns està menjant el temps i ningú més se n'ha preocupat. Cal prendre alguna decisió. Sobre les condicions del dret de citació, que no són les mateixes que l'ús legítim, cito l'article 32:

"Es lícita la inclusión en una obra propia de fragmentos de otras ajenas de naturaleza escrita, sonora o audiovisual, así como la de obras aisladas de carácter plástico, fotográfico figurativo o análogo, siempre que se trate de obras ya divulgadas y su inclusión se realice a título de cita o para su análisis comentario o juicio crítico.

Tal utilización sólo podrá realizarse con fines docentes o de investigación, en la medida justificada por el fin de esa incorporación e indicando la fuente y el nombre del autor de la obra utilizada.

Las recopilaciones periódicas efectuadas en forma de reseñas o revistas de prensa tendrán la consideración de citas."

Diria que quasi en cap cas es compleix la condició d'indicar el nom de l'autor de la coberta o portada, que no és el mateix que l'escriptor o el músic. En el cas de diaris o revistes no es pot dir que sigui una obra aïllada, sinó que té diversos autors. Pràcticament en cap cas es fa l'anàlisi, comentari o judici crític de la portada. L'article 34 tracta sobre l'ús de bases de dades i no és aplicable a l'ús d'imatges. --V.Riullop (parlem-ne) 12:43, 8 set 2007 (CEST)