[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Piràmide d'Amenemhet I - Viquipèdia

Piràmide d'Amenemhet I

De Viquipèdia

Plànol de la piràmide d'Amenemhet I
Plànol de la piràmide d'Amenemhet I

La piràmide de Amenemhet I fou una monument funerari construït pel faraó Amenemhet I a Lisht.

La seva mesura original fou de 55 metres d'altura però avui dia nomes uns 20 metres romanen drets degut al robatori de materials i a la mala qualitat dels materials i de les tècniques de construcció.

Fou construïda amb blocs de pedra arrabassats de monuments de l'Antic Imperi. Una porta de granit era a l'entrada del nord (avui al Museu d'Antiguitats de El Caire (Museu Arqueològic de El Caire); era al darrera d'una capella que portava al accés principal; a la cambra d'enterrament hi va entrar el aigua i actualment no s'hi pot entrar; es troba al eix central de la piràmide. Al est hi havia una terrassa mes baixa que la piràmide amb el temple funerari també en ruïnes.

Dins el recinte hi ha tombes reials i mastabes que corresponien als principals membres de la família reial o als principals funcionaris, incloent la del visir Antekofer, a la cantonada sud-oest. Antekofer tenia una tomba anterior a Tebes en la que se'l anomena Governador de la ciutat i visir". A la tomba es va trobar als anys seixanta una estela on s'explica la seva campanya a Núbia.

A una de les tombes, la del intendent de la casa reial, Senebtisi, situada a la cantonada sud-oest del mur, que es va localitzar sencera, es van trobar molts papirs, joies i objectes funeraris. Altres tombes son les del encarregats dels vins Nakht, i el verificador de pesos i mesures Rehouerdjersen.

Al costat oest del complex hi ha 22 tombes per la dones reials, viudes i filles del rei, alguns dels noms de les quals estan inscrits.

El complex era rodejat per un mur exterior i una calçada anava des el temple funerari a través del mur fins al Nil, però el temple de la vall no ha estat trobat.

Recentment les investigacions han suggerit que Amenemhet I hauria començar a construir la seva primera tomba a Tebes, darrera el turó de Qurna, on una plataforma abans atribuïda a Mentuhotep Sankhkare fou iniciada en el estil del anterior temple de Mentuhotep Nebhepetre a Deir al-Bahri. Però per alguna raó el faraó va decidir traslladar la seva capital al nord i construir la seva piràmide no massa llunyana. La piràmide es al extrem nord de la necròpolis.

Al sud de la piràmide hi ha tombes del Imperi vell i mes al sud un cementiri grecoromà, ja proper a la ciutat de Lisht o Al-Lisht.

El primer que la va visitar fou Maspero el 1882 i després fou explorada per el Institut Francès Oriental d'Arqueologia (1884-1885). Al començament del segle XX fou excavada per un equip americà del Museu Metropolità de Nova York, que encara periòdicament realitza excavacions al lloc.

Actualment només es pot veure de lluny des el llogaret de Bahr al-Libeini i altres llocs menys adients. No es pot visitar sense gaudir d'un permís especial.