[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Perseides - Viquipèdia

Perseides

De Viquipèdia

La pluja de les Perseides, en una fotografia presa per la NASA l'any 1995.
La pluja de les Perseides, en una fotografia presa per la NASA l'any 1995.

Les Perseides són una pluja de meteors provocada per la cua de pols còsmic que el cometa 109P/Swift-Tuttle deixa al seu pas. S'anomenen Perseides en referència al seu radiant (punt d'origen aparent sobre la volta del cel), que és a la constel·lació de Perseu, a tocar de la de Cassiopea.

Aquest cometa descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra atravessa la seva cua. En fer-ho, les partícules de pols i sorra atravessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); degut a aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Les diminutes motes de pols interestel·lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superficie terrestre.

La pluja de meteors es pot veure cada any, des de mitjans de juliol, tot i que quan se n'observen més és entre els dies 8 i el 14 d'agost, assolint un màxim d'activitat al voltant del 12 d'agost, quan es poden veure fins a 100 meteors per hora, segons l'any [1] [2]. La intensitat d'aquesta pluja de meteors i l'època de l'any en què es produeix fan de les Perseides una de les pluges d'estels més populars i fàcils de gaudir.

Les Perseides s'anomenen també "Llàgrimes de sant Llorenç" per la proximitat de la festa de Sant Llorenç al màxim de la pluja. Com que les Perseides apareixien la nit que se'l recordava, es van associar amb les llàgrimes que va vertir el sant en ser cremat en una graella.

Taula de continguts

[edita] Detalls tècnics

  • Període d'observació: Des de mitjans de juliol fins el 24 d'agost
  • Data del pic: 12 d'agost
  • Radiant (punt d'on semblen emanar els meteors): Alpha: 046º Delta:+58º
  • Velocitat: 59 km/s
  • Índex poblacional (relació de lluminositat, r): 2,3
  • Índex horari zenital (nombre de meteorits que es poden veure per hora): 110, per a l'any 2007
  • Origen: Cometa 109P/Swift-Tuttle

[edita] Any 2007

Per a l'any 2007, es donen unes condicions òptimes per a l'observació de les Perseides. La Lluna es troba en Lluna nova, pel que no brilla en el cel, i no oculta amb la seva lluminositat aparent els estels fugaços.

A més, es dóna la circumstància que des de la Terra es podrà veure Mart en unes condicions excepcionals, ja que els dos planetes es troben molt propers. Per observar-lo, cal dirigir-se a la constel·lació de Taure, per sota de la de Perseu. Mart es veurà lluminós, com si es tractés d'una brillant estrella vermella.

Com cada any, per poder veure les ràfegues més espectaculars de llum, cal evitar la contaminació lumínica de les grans ciutats. Les Perseides més brillants es podran veure des de les ciutats, però els meteors més tènues només es podran veure en zones rurals.

[edita] Notes

  1. (castellà) http://astrosurf.com/somyce/c_visual/lluvias/perseidas/2007/SOMYCE_perseidas_2007.html#4 Informació del SOMYCE] Entre l'any 1991 i 1992 es van donar unes circumstàncies excepcionals, que van portar a un màxim relatiu de fins a 400 en l'índex de meteorits observats per hora. Aquest índex va baixar fins a 300 l'any 1993, i des d'aleshores ha baixat fins a estabilitzar-se en 100-120.
  2. (anglès) NASA, Perseides 2004 Les Perseides de l'any 2004 van tenir un índex horari zenital de fins a 200.

[edita] Enllaços externs