[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Pedrera - Viquipèdia

Pedrera

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la localitat sevillana. Per a altres significats, vegeu «Casa Milà».


Taula de continguts

[edita] Pedrera

És una localitat de la província de Sevilla, Andalusia, Espanya. A l'any 2005 comptava amb 5,143 habitants. La seva extensió superficial és de 60 km² i té una densitat de 85,4 hab/km². Les seves coordenades geogràfiques són 37º 13' N, 4º 53' O. Es troba situada a una altitud de 460 metres i a 110 kilòmetres de la capital de la província, Sevilla.

[edita] Geografia

[edita] Barris

Existeixen dins de la localitat de Pedrera diferents barris o carrers singulars conegudes per tots els habitants, entre les que podem destacar: el carrer a baix (Miguel de Cervantes…), el carrer a d’alt ( entre les que destaquen Pablo Picasso, Presbíterio Corona anteriorment coneguda com “Casas baratas”, “la barriada de los Ángeles”, “La Pasedilla”,”el Cerro…” i molts altres carrers importants (“Santo Cristo”, “Toledillo”, etc.) dins d’aquesta meravellosa localitat de la Serra Sur Sevillana. Actualment “Pedrera” està patint un gran canvi urbanístic sobre tot a la zona del RII, popularment coneguda per “Llano de Castillo”, on s’estan construint nombroses cases. En els últims quatre anys (2003-2007) s’han creat més de 500 solars, suficients per un augment del 30% de la població. Tot hi això els preus dels solars han pujat més d’un 100%.

[edita] Història

D’origen molt antic, com ho prova les restes arqueològiques trobades del període Calcolític, “Pedrera” va ser nomenada en època fenícia BARBA i, posteriorment, sota el domini romà, quan sembla que es va constituir com un assentament estable, va passar a dir-se ILIPULA MINOR, dedicada a l’explosió agrícola de les seves terres. Aquests establiments urbans es mantingueren actius durant l’època Visigoda. En els temps de la dominació àrab la vila va quedar reduïda a un llogaret unint-se amb “Estepa”. El nom de “Pedrera” ens diu, com en els temps medievals, la vila s’havia convertit en subministradora de bales per aquells primers canyons d’artilleria que feien servir munició de pedra, aconseguint un renom en aquesta matèria per l’excel•lent qualitat de les seves canteres dedicades a l’elaboració d’aquests projectils. Una altre versió coneguda es que per la restauració del Castell de “Estepa” i per la Construcció de la calçada que porta d’“Estepa” a Sevilla es posaren en explotació les canteres de Pedrera per treure material necessari d’aquí va poder sortir l’actual nom d’aquest municipi de la Serra Sud Sevillana

El 1557, Pedrera va obtenir el privilegi real per poder constituir-la com un ajuntament propi, passant a ser vila. Posteriorment, el 1837, al suprimir-ne els “Señorios Jurisdiccionales”, deixarien de pertànyer al marquesat D’Estepa, convertint-se en Ajuntament Constitucional.

[edita] Monuments religiosos

  • Iglesia de San Sebastián
  • Ermita del Santo Cristo de la Sangre
  • Ermita de la Virgen del Carmen

[edita] Monuments civils

Alguna casa senyorial dispersa, cases típiques amb disposició antiga, un antic hospital del segle XVII i poc més conformen el que Pedrera conte d’arquitectura civil de certa rellevància.

[edita] Gastronomia

  • Les “tortas de manteca” al hivern

xoriço i botifarra de sang fresques durant tot l’any. Oli d’oliva verge en temporada ( a partir del més de desembre). L’any 2006 va guanyar el premi nacional donat per el Ministeri d’Agricultura al millor oli d’Espanya en la varietat de verges extra amarg -dolç

[edita] Esporsts

  • CD PEDRERA amb representació de totes les categories
  • CD ÁGUILAS DE PEDRERA. (futbol sala).
  • CLUB BALONCESTO PEDRERA (equip de basquet).
  • CLUB DE ATLETISMO TROTACAMINOS.
  • CLUB DE ATLETISMO K.42
  • CLUB DE LA PETANKA


[edita] Cultura

[edita] Festes

  • Setmana Santa. La setmana Santa a Pedrera comença el diumenge de Ram.

- El dijous Sant es fa l’estació de penitencia de la germandat i confraria de Sant Juan Evangelista y Mª Santíssima de pau i esperança. -El divendres Sant, pel matí, es realitza un estació de penitencia la germandat del Nostre Pare Jesús Natzarens, Natzarens amb la creu a l’espatlla. El divendres Sant per la tarda, es realitza una penitencia la germantat del Crist de la Sang. El dissabte Sant per la tarda, es realitza un estació de penitencia la germandat de la Verge de els Dolors. Candelària (1 de febrer). La festa més sorprenent d’aquesta localitat i una de les més estimades per els seus veïns. Tots el 1 de febrer s’encenen més de 500 fogueres en la localitat. Sobre les 18:30, totes al mateix temps, s’encenen a Pedrera centenars de fogueres que donen al poble una aparença sorprenent i ancestrals. . sant Antoni (13 de juliol). És el dia del patró del poble Carnestoltes de Pedrera. La festa més participativa de tot l’any. Interessant de comprovar com es disfressen la totalitat del poble. En l’enterro de la Sardina( dimecres de cendra) Fira D’agost. (3ª setmana del mateix més). Típica fira d’agost d’Andalusia. Casetes, vi, sevillanes, etc.

[edita] Oci

Gran part dels veïns de Pedrera passen el seu temps d’oci en els pacs, però això depèn de l’edat. Els més joves poden passar el seu temps d’oci en el poliesportiu realitzant el seu esport preferit o en el pavelló. Les persones grans dediquen el temps a passejar i la multitud d’excursions que l’Ajuntament va realitzant en els últims anys